Германската крайнодясна партия е на път да заеме второ място в местни избори

Гласуването се следи отблизо като показател за динамиката на антиимигрантската партия. AfD има голяма преднина в проучванията за изборите в провинция Тюрингия

20:10 | 27 май 2024
Обновен: 21:07 | 27 май 2024
Автор: Лейн Роджърс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) е на път да се класира на второ място на общинските избори в източния германски регион Тюрингия, отстъпвайки с малко на консервативните християндемократи.

Гласуването се следи отблизо като показател за динамиката на антиимигрантската партия. AfD има голяма преднина в проучванията за изборите в провинция Тюрингия през септември, една от трите в бившата комунистическа Източна Германия, където подкрепата за нея е около два пъти по-голяма, отколкото в проучванията в цялата страна.

При преброени около 80% от гласовете от проведените в неделя избори за местни и градски съвети AfD има 26,4%, което е с около 9 процентни пункта повече от последните избори през 2019 г., според предварителните резултати. Христиандемократическият съюз (ХДС) е с приблизително стабилни резултати от 27,5%.

Повечето от отделните бюлетини за кметове и областни управители ще трябва да се проведат на втори тур на 9 юни, като в много от тях ХДС или AfD имат преднина.

Очаквано и трите партии от управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц загубиха позиции. Социалдемократите на Шолц са на трето място с 11%, което е спад с около два пункта, Зелените губят почти четири пункта до 3,8%, а подкрепата за Свободните демократи намалява с около два пункта до 2,7%.

Първоначалните резултати в Тюрингия сочат, че подкрепата за AfD се запазва сравнително добре в източната част на страната въпреки поредицата от скорошни скандали, които намалиха броя на гласовете ѝ на национално ниво.

Миналата седмица партията беше изключена от групата „Идентичност и демокрация“ в Европейския парламент заради противоречиви коментари на нейния лидер Максимилиан Крах. Водещият кандидат на AfD за европейските избори следващия месец беше цитиран от италианския вестник la Repubblica да казва, че не всички членове на нацистката паравоенна организация SS са били престъпници. Впоследствие Крах беше принуден да напусне ръководството на партията и да се откаже от европейските избори.

Той вече беше подложен на натиск, след като миналия месец беше задържан негов помощник, заподозрян в шпионаж в полза на Китай. Той се оттегли от ръководния комитет на AfD и заяви, че няма да участва повече в предизборни прояви преди вота за европарламента.

Подкрепата за AfD спадна с два процентни пункта до 14% в месечното проучване на Allensbach за Frankfurter Allgemeine Zeitung, публикувано в петък, след като през януари достигна 19,5%.