Компания на Мъск е набрала $6 млрд. за своя конкурент на OpenAI

През ноември Мъск стартира конкурент на ChatGPT на OpenAI, наречен Grok, който беше обучен и интегриран в неговата платформа X

17:36 | 27 май 2024
Обновен: 17:49 | 27 май 2024
Автор: Влад Савов
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Стартъпът за изкуствен интелект xAI на Илон Мъск е набрал 6 млрд. долара, за да ускори усилията си да разработи свой конкурент на алгоритъма на OpenAI.

Кръгът от Серия Б, обявен в публикация в блога на 26 май, идва по-малко от година след дебюта на xAI и бележи една от най-големите инвестиции в зараждащата се област на разработване на инструменти за изкуствен интелект.

Мъск беше сред ранните поддръжници на изкуствения интелект, като подкрепи OpenAI, преди тя да представи ChatGPT в края на 2022 г.

По-късно той оттегли подкрепата си от компанията и призова хората в сферата да бъдат по-предпазливи поради потенциалните опасности, които технологията крие. Миналата година той беше сред голяма група от индустриални лидери, които призоваха развитието на изкуствения интелект да бъде временно спряно.

През ноември Мъск стартира конкурент на ChatGPT на OpenAI, наречен Grok, който беше обучен и интегриран в неговата платформа X.com, която преди беше известна като Twitter. Досега това беше най-видимият продукт от работата на xAI, която се ръководи от директори с предишен опит в DeepMind на Alphabet Inc., Microsoft Corp. и Tesla Inc.

Компанията възнамерява да използва средствата, за да пусне на пазара първите си продукти, да изгради модерна инфраструктура и да ускори разработването на бъдещи технологии, се казва в блога.