Орбан заяви, че Унгария иска да „преразгледа“ членството си в НАТО

Унгарските военни служители и юристи вече работят върху опитите да се изготви нова концепция, която да разграничи страната от останалите членове на Организацията на Северноатлантическия договор

12:30 | 24 май 2024
Автор: Золтан Саймън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Министър-председателят Виктор Орбан заяви, че Унгария работи по „ предефиниране“ на статута на страната като член на НАТО, за да може тя евентуално да се откаже от задълбочаващата се подкрепа на военния алианс за Украйна.

Унгарските военни служители и юристи вече работят върху опитите да се изготви нова концепция, която да разграничи страната от останалите членове на Организацията на Северноатлантическия договор, заяви Орбан в интервю за държавното радио в петък.

„Нашите юристи и офицери работят усилено, за да видят как Унгария може да запази членството си в НАТО по начин, по който няма да й се налага да участва в действия на НАТО извън територията на страната“, каза Орбан.

Правителството в Будапеща вече има важен принос в двете мисии на алианса извън територията на страната - в Ирак и в Косово. Членовете на НАТО също така имат възможност да се откажат от участие във всички военни мисии, въпреки че винаги се насърчава възможно най-широко участие.

Забележките на Орбан идват в момент, когато Алиансът подготвя пакет от мерки за подкрепа на Украйна, който да представи на срещата на върха на лидерите във Вашингтон през юли. Очаква се мерките да включват по-голяма роля на НАТО на оперативно ниво в координирането на доставките на оръжие и обучението на силите на Киев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи също така съюзниците да обединят фонд от 100 млрд. долара за Украйна за следващите пет години, но много съюзници отхвърлиха плановете след първоначалното им предлагане.

Унгария неведнъж се е опитвала да осуети усилията на Запада за подпомагане на Украйна, включително финансирането и доставките на оръжия, които да помогнат на Киев да отблъсне пълномащабното нахлуване на Русия, продължаващо вече трета година.

Орбан също така се опита да забави разширяването на НАТО с Финландия и Швеция и сключи енергийни сделки с Русия, което предизвика критики от западните столици.

В интервюто Орбан заяви, че Унгария е ангажирана с мисията на НАТО да защитава членовете си, ако някой от тях бъде нападнат. Той обаче изрази загриженост, че финансирането и доставките на оръжие за Украйна, която не е член на НАТО и граничи с Унгария, в крайна сметка ще доведат до по-голямо военно участие и евентуално дори до изпращане на войски.

Той заяви, че Унгария принципно не е съгласна с оценката на някои членове на НАТО, че Русия ще нахлуе в източния фланг на НАТО след Украйна, тъй като настоящата война, според него, трябва да се разглежда като война между „две славянски държави“.

Това мнение не се споделя в НАТО, която създаде работни групи за проучване на евентуалната разширена роля на военния съюз във войната, каза Орбан. Подкрепата за силите на Киев в рамките на новата мисия на НАТО ще се осъществява извън Украйна.

Унгария, като член на НАТО, участва в тези дискусии, но ефективно като „неучастващ член“, който се противопоставя на изпращането на пари и оръжия в Украйна, каза той. Предоставянето на официално право на Унгария да се откаже от участие би било равносилно на нова концепция за членство в НАТО, каза той.

„Това е ситуация, в която ние сме нещо като там и не сме там“, каза Орбан. „Не знам колко дълго може да се поддържа това положение.“