Харвард отказва да даде дипломите на 13 протестиращи студенти

До този ход се стигна, след като 115 преподаватели се явиха на заседание в понеделник и гласуваха да позволят на студентите да се дипломират, дори след като са били дисциплинарно наказани от административен съвет

17:48 | 23 май 2024
Автор: Джанет Лорин
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Управителният съвет на Харвардския университет съобщи, че отказва да издаде дипломи на 13 студенти, които са нарушили правилата на университета, като са участвали в пропалестински лагер в кампуса.

До този ход се стигна, след като 115 преподаватели се явиха на заседание в понеделник и гласуваха да позволят на студентите да се дипломират, дори след като са били дисциплинарно наказани от административен съвет, според Harvard Crimson. Факултетът по изкуствата и науките има около 888 членове с право на глас.

Решението вероятно ще изостри разделението между Harvard Corp., ръководена от бившия министър на търговията Пени Прицкер, и някои преподаватели и студенти. Установено е, че студентите са „нарушили правилата на университета с поведението си по време на участието си в неотдавнашния лагер в Харвард Ярд“, се казва в изявление на корпорацията от сряда. Тя добави, че гласуването на преподавателите не е преразгледало дисциплинарната процедура, нито е възстановило „добрата репутация“ на студентите.

Harvard Corp. е критикувана след нападението на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, като университетът се бори с обвиненията в антисемитизъм в кампуса и с поведението на бившия президент Клодин Гей, първият чернокож президент на университета, която подаде оставка след само няколко месеца на поста.

През последните седмици университетът е подложен на контрол, тъй като протестиращите са организирали лагер в Харвард Ярд, а ръководството на университета, включително временният президент Алън Гарбър, също се сблъска с недоволство от страна на преподаватели и студенти заради дисциплинарните наказания на активисти, които настояват университетът да разкрие финансовите си връзки с Израел и да се освободи от тях. 

Асмер Асрар Сафи, пристигащ стипендиант на „Роудс“ в Оксфордския университет от Пакистан, заяви на X, че е един от студентите, които не могат да се дипломират.

Повече от 1539 дипломи ще бъдат връчени на студенти от Харвардския колеж на церемония в четвъртък в двора на Харвард, която ще включва ден на шествия, празненства и оратори, включително журналистката и носителка на Нобелова награда за мир Мария Реса.