Маями се превръща в епицентър за треската денга в САЩ

Сега властите полагат усилия, за да предотвратят заразяването на местната популация от комари с болестта, преди проливните дъждове това лято да увеличат рисковете.

20:30 | 22 май 2024
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ролята на Маями като входна врата към Латинска Америка го превръща и в епицентър на треската денга в САЩ. Случаите на болестта, пренасяна от комари, във Флорида са се увеличили повече от два пъти тази година в сравнение със същия период на 2023 г., тъй като нищо неподозиращи пътници са пренесли вируса от Карибите и Южното полукълбо. 

Сега властите полагат усилия, за да предотвратят заразяването на местната популация от комари с болестта, преди проливните дъждове това лято да увеличат рисковете.

От началото на годината Министерството на здравеопазването на Флорида е съобщило за 164 случая на денга, като всички те, с изключение на шест, са свързани с международни пътувания. Центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ посочва Маями-Дейд като гореща точка за денга в САЩ.

Скокът на заразените става в момент, когато вирусът се разпространява в цяла Америка, поради необичайно влажните и горещи условия.

Панамериканската здравна организация е регистрирала 3274 смъртни случая и 7,6 милиона случая на денга в Латинска Америка и Карибския басейн през тази година. Това е повече случаи, отколкото е отчела през всички 2022 и 2023 г., взети заедно.

Само в Бразилия са регистрирани повече от 4 милиона случая и почти 2000 смъртни случая вследствие на денга. В понеделник Пуерто Рико обяви първия си смъртен случай, свързан с денга, след като през март обяви извънредно положение в здравеопазването.

Известна още като треска с чупливи кости, денгата се пренася от някои комари и може да причини изтощително главоболие, болки, треска и обриви. В екстремни случаи може да доведе до смърт.

Случаите във Флорида до голяма степен отразяват местоположението ѝ на кръстопътя на Америка. Международното летище в Маями е сред най-натоварените в САЩ, като през 2023 г. ще обслужва над 50 млн. пътници, почти половината от които международни.

Когато Отделът за контрол на комарите на окръг Маями-Дейд получи информация за предполагаем случай, той изпраща бригада, която пръска за ларви и възрастни комари, а след това обикаля от къща на къща, като премахва местата за размножаване в близост до района, казва Джон-Пол Мутеби, директор на агенцията.

Ако съмнението за инфекция се превърне в потвърден случай, екипът се връща и повтаря операцията. Освен това отделът разполага с повече от 300 капана, поставени из окръга, и прави ежеседмични събирания на комари.

Тазгодишният скок на денга става по-рано от обикновено и доста преди пика на сезона на комарите в Маями през лятото. Но е твърде рано да се прогнозира как ще изглежда останалата част от годината - каза Мутеби.

„Това, което ни тревожи, е цялата активност, която наблюдаваме около нас“, каза той. „В Пуерто Рико има извънредно положение, а ние нямаме представа какво се случва на места като Куба или Хаити.“