Избирателната активност в Хонконг е рекордно ниска след чистката в Китай

На местните избори за районни съветници в Хонконг беше отчетена най-ниската избирателна активност от близо три десетилетия насам

15:50 | 11 декември 2023
Обновен: 17:08 | 11 декември 2023
Автор: Куан Уонг
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

На местните избори за районни съветници в Хонконг беше отчетена най-ниската избирателна активност от близо три десетилетия насам, тъй като жителите не се съгласиха със системата, в която липсва политическо многообразие, след като беше променена, за да затвърди контрола на Китай.

Само 27,5% от 4,3 милиона имащи право на глас са гласували в неделя на местните избори, съобщи в понеделник сутринта Дейвид Лок, председател на Комисията по изборните въпроси. Това е най-ниската цифра от изборите през 1994 г. по времето на тогавашния британски колониален губернатор Крис Патън - най-ранните, за които има данни.

Избирателната активност е драматичен обрат в сравнение с последните избори през 2019 г., когато се явиха рекордните 71% от гласоподавателите, които осигуриха на продемократичните кандидати съкрушителна победа, тъй като в града се разрази буря от недоволство. Това зашеметяващо отхвърляне на подкрепяното от Пекин правителство дойде след месеци на все по-насилствени протести в търсене на смислени избори.

Месеци по-късно управляващата комунистическа партия на президента Си Дзинпин наложи на Хонконг мащабен закон за националната сигурност, който оттогава се използва за затваряне на десетки представители на политическата опозиция в града. Тази година финансовият център промени дизайна на местните районни съвети, за да намали броя на пряко избираемите места и на практика да изключи продемократичните кандидати.

"Изборите вече не служат като канал, по който гражданите могат да се обръщат към властта", заяви преди изборите Джон Бърнс, почетен професор в катедрата по политика и публична администрация в Университета на Хонконг. "Ако властите бяха допуснали някои пандемократи или кандидати от средата на пътя, избирателната активност вероятно щеше да се увеличи."


Гласоподавателите в Хонконг избягват изборите след промените в Китай/ Изборите за районни съветници получиха рекордно ниска избирателна активност

„Патриотична“ вълна

Почти всички тазгодишни кандидати, борещи се за едно от най-ниските стъпала на изборните длъжности в Хонконг, които нямат право да създават закони, бяха "патриоти", лоялни към континентален Китай. От претендентите се изискваше да си осигурят подкрепа от назначените от правителството комисии, в които има лоялни на Пекин хора.

Главният изпълнителен директор на Хонконг Джон Лий заяви, че изборите са показали "превъзходството" на новата система на районните съвети в изявление от понеделник, в което поздрави избраните съветници.

Службата по въпросите на Хонконг и Макао, която контролира града на ниво китайски кабинет, заяви, че новият механизъм за проверка слага край на опитите на "антикитайски елементи" да получат политическа власт.

Ло Кин-хей, председател на Демократическата партия в града, отказва да коментира последните избори, на които неговата партия не успя да издигне кандидатура.

Гласуването беше прекъснато за кратко поради компютърна грешка около два часа преди първоначалния краен час, което накара властите да удължат гласуването с 90 минути до полунощ.

На емоционален брифинг за пресата председателят на Комисията по изборните въпроси Лок се извини за срива на системата.

"Много съжаляваме за случилото се и подведохме всички отдадени служители и избиратели", каза Лок, като добави, че не може да прецени колко избиратели може да е отблъснал този проблем.

Натиск за гласуване

Районните съветници са най-ниското ниво на управление и нямат законотворчески правомощия, но избирането им чрез общоградско гласуване означава, че подобни анкети придобиват по-голямо политическо значение.

В неделя властите арестуваха шестима души, за които се твърди, че са подстрекавали гласоподаватели да не гласуват или да пуснат невалидна бюлетина, включително трима активисти от продемократичната Лига на социалдемократите.

Активистите, сред които и председателката Чан По-ин, се опитваха да протестират срещу това, че промените в избирателната система "лишават хората в Хонконг от правото им да гласуват и да бъдат избирани", се казва в изявление на групата във Facebook след арестите им.

В навечерието на изборите градските власти се опитаха да привлекат обществеността към урните, а трима регулатори отправиха рядък призив към членовете на техните индустрии да участват в изборите. Органът за задължителни схеми за осигуряване, Застрахователният орган и Съветът за счетоводна и финансова отчетност направиха изявления, в които призоваха членовете си да гласуват.

Cathay Pacific Airways Ltd. предложи полети с намаление от континентален Китай до Хонконг за гласоподавателите, а в местните метеорологични предавания беше отправен призив към хората да участват в изборите и бяха привлечени местни знаменитости за официална песен, популяризираща изборите.

Не стана ясно веднага какви са били разходите на правителството за кампанията. Главният секретар Ерик Чан заяви пред репортери в неделя, че властите все още не са изчислили пълната стойност на кампанията за гласуване.


Изборите за районен съвет в Хонконг се преработват и свиват

Ниската избирателна активност, въпреки всеобхватния натиск, показва, че по-голямата част от обществеността вече е "извън стадиона", заяви преди изборите Кенет Чан, доцент в катедрата по правителствени и международни изследвания в Хонконгския баптистки университет.

"Това не е политическа апатия", добавя бившият депутат, "а широко разпространена политическа неангажираност по план".