Инцидентът с круизния кораб показва рисковете от засиления трафик в далечния Север

Новите морски пътища в Арктика, предизвикани от климатичните промени, подтикват туризъм и пренос на товари, но на висока цена.

20:00 | 14 септември 2023
Автор: Ракнилдур Сигурдардотир,Даниел Бокхов
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Засядането на луксозен круизен кораб край брега на Гренландия този понеделник, показва иронията на един от най-големите виновници за климатичните промени, а именно: туризма с големи плавателни съдове задвижвани от изкопаеми горива в бързо затоплящата се Арктика. Този инцидент също подчертава скорошния наплив от морски трафик в региона, тенденция която повишава риска от инциденти и замърсяване на труднодостъпните места.

Глобалното затопляне разрушава голяма част от полярния лед, отваряйки замръзнали до сега морски пътища в Арктика. Според Браян Йенсен от арктическото командване на датската армия, в конкретния случай на Гренландия, където Ocean Explorer беше заседнал в ледникова цепнатина в продължение на дни, докато в крайна сметка беше освободен в четвъртък, трафикът на круизни кораби се е увеличил с 50% за миналата година. Той вече достига близо 600 кораба, но не може да се твърди, че всички са в същата опасност като Ocean Explorer.

Тази тенденция е позната за Арктика. „От периода 2009 до 2018, корабният трафик в региона се е удвоил.“ казва Пол Бъркман, водещ автор на доклад от 2022г. На тема „Корабният трафик се повишава, а ледът в морето намалява“

Този наплив оказва ефект върху отдалечени екосистеми и общности, а изпаренията от използването на дизел природен газ се отразяват в цял свят. Изследвания показват че замърсяването, което един пасажер на круизен кораб причинява е по-голямо от това на един пътник в самолет. В глобален мащаб, корабният транспорт замърсява околната среда повече, отколкото цяла Германия.

По-голям наплив от кораби вдига риска от инциденти в отдалечени и сложни за навигация зони, познати с тежките и трудно предвидими условия.

Доклад от 2021 г. за плавателните инциденти в Арктика и суб-арктични територии на север от 58 градусова височина, показва повишаване на инцидентите с 42% между 2005 и 2017 г. Докладът страда от липса на информация, тъй като няма представена информация за всички Арктически територии.

Повече от 40 експедиции - по-малки кораби, които могат да маневрират в дълбоки води са изследвали Арктика това лято през Популярните маршрути включвайки Северозападния морски път до Канада, бреговете на Гренландия и архипелага Свалбард. Били са организирани от 20 различни оператора твърди Cruise Industry News. Най-сериозните опасения са значително по-големите круизни кораби способни да превозват хиляди пасажери.

Бреговата охрана на Исландия е "много разтревожена" от нарастващия брой плавателни съдове покрай Исландия и Арктика. "Ако някой от тези големи кораби има проблем, тъй като превозва много хора, спасителната мисия ще отнеме много време и ще включва много хора" казва говорителят на Исландската брегова охрана Асгер Ерлендсон."Спасяването с хеликоптери ще отнеме много време предвид условията" допълни той. 

По-малко от половината главни коридори за превоз на товари от Арктичната страна на Канада са приобщени с модерните стандарти, казва Раашад Бамджий, управител на навигационната програма на Канадската брегова служба. По-малко от 16% от Арктическите ните води на Канада картографирани. „Най-лошият вариант би бил круизен кораб или танкер да заседне на плитко или да корпусът му да бъде пробит.

Нуждата от защита на природата в региона принуди държави от региона да наложат забрани за проучванията за нефт и газ

„Не притежаваме технологията или капацитета да отговорим на всякакъв тип извънредни ситуации“ заяви министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо за Bloomberg Green на 25 август. „Помислете си за Deep Water horizon или неща случили се в Мексиканския залив, това поне са места които не са толкова отдалечени“

Товарните доставки също са се повишили. С отварянето на новите маршрути спестяват дни понякога и седмици спрямо южните маршрути. Една от основните идеи на Русия за икономическо развитие е транспорта през Северния морски път. Китайската политика около Арктика включва Полярен път на коприната, който цели преминаването през региона. Военния интерес в региона е засилен след Руската инвазия в Украйна. Всички тези фактори са предпоставка за бъдещ скок на риска

Други потенциални последици включват сблъсъци на корабите с морски бозайници, както и светлинно и шумово замърсяване и разпространяване на зарази до отдалечените резервати на коренното население.

В четвъртък Ocean Explorer беше освободен от риболовен кораб, преди датският кораб, изпратен да спаси хората на борда, да достигне мястото. Арктическите територии на други държави са още по-големи и по-трудни за достъп. Канадската брегова охрана разполага със седем или осем ледоразбивача, които всяка година 162 000 км северно крайбрежие, доставят провизии и осигуряват подкрепа при търсене и спасяване.

В случая на Ocean Explorer корпусът му остана непокътнат, няма изтичане на нефт и 206-тимата души на борда са невредими. Но това не означава, че това не е предупреждение за потенциални катастрофи на едно от най-отдалечените места на Земята.

„Най-лошият сценарии е огромен круизен кораб с 8 или 9 хиляди души на борда да има извънреден проблем в изолираните зони“ каза Тор Уангсфьорд, ръководител на операциите в Съвместния координационен център за спасителни операции в Северна Норвегия. Този център отговаря за спасителните операции в район простиращ се до Северния полюс

За Ocean Explorer, той добави: „Умножете броя на хората на борда по 25 и може да си представите ситуацията“.