Какво ще означава обвинението на Тръмп за президентския му мандат през 2024 г.

Кандидатурата му е възпрепятствана от множество правни атаки, последната от които е федерално обвинение за неправилно боравене с класифицирана информация и лъжа

18:00 | 9 юни 2023
Автор: Ерик Ларсън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Последната кандидатура на бившия президент Доналд Тръмп за Белия дом е възпрепятствана от множество правни атаки, последната от които е федерално обвинение за неправилно боравене с класифицирана информация и лъжа за това. Това е в допълнение към обвинението в престъпление в щата Ню Йорк за фалшифициране на бизнес документи и присъдата на съдебното жури, че той носи гражданска отговорност за сексуално посегателство срещу жена. Делата могат да доведат до още неприятни разкрития - да не говорим за неблагоприятни присъди - които никой кандидат за президент не би приветствал. Тръмп обаче не е нормален политик и правният контрол би могъл да подхрани предпочитания от него разказ, че е несправедливо преследван от сегашната администрация на демократите и бюрокрацията на "дълбоката държава". 

1. За какво е обвинен Тръмп и може ли да бъде осъден на затвор?

Федералният обвинителен акт е подаден под печат в Окръжния съд на САЩ в Маями и съдържа седем обвинения, включително умишлено задържане на информация за националната отбрана, корупционно укриване на документи, заговор за възпрепятстване на правосъдието и даване на неверни изявления, според запознато лице, поискало анонимност. Тръмп заяви, че му е наредено да се яви във федералния съд в Маями на 13 юни. Нарушаването на Закона за шпионажа чрез задържане на информация за националната отбрана може да доведе до 10 години затвор, а възпрепятстването на правосъдието - до 20 години, въпреки че е малко вероятно Тръмп да бъде подложен на максималните присъди.

2. Какво е състоянието на други възможни наказателни преследвания?

Бившият президент е изправен пред 34 обвинения за фалшифициране на бизнес документация по дело, заведено от прокуратурата на Манхатън. Той е обвинен, че в навечерието на изборите през 2016 г. е укрил плащания към актрисата от порнографски филми Сторми Даниълс, предназначени да я възпрат от публично оповестяване на твърденията ѝ за сексуален контакт с Тръмп. Тръмп отрича да е имал връзка с Даниелс и на 4 април пледира невинен.

Специалният прокурор Джак Смит, бивш ръководител на отдела за обществена почтеност на Министерството на правосъдието, наблюдава разследването за това дали Тръмп или свързани с него хора са подбудили насилствената атака срещу Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г., когато Конгресът удостоверяваше резултатите от изборите през 2020 г. Водената от демократите комисия на Камарата на представителите, която разследва бунта в Капитолия, гласува на 19 декември, препоръчвайки на Министерството на правосъдието да обвини Тръмп в бунт и други престъпления - въпреки че подобни наказателни сезирания от Конгреса сами по себе си нямат правна тежест. Оттогава републиканците поеха контрола над Камарата на представителите.

В Джорджия окръжният прокурор на Атланта Фани Уилис разследва дали Тръмп е нарушил закона в опитите си да промени резултатите от вота в щата през 2020 г. В телефонно обаждане от 2 януари 2021 г. Тръмп настоява държавният секретар на Джорджия Брад Рафенспергер да му "намери" 11 780 гласа - с един повече от разликата в победата на Джо Байдън в щата. Специалното голямо жури, което изслуша доказателствата по случая, приключи работата си, като представи доклад на Уилис, която казва, че решението ѝ дали да повдигне обвинения ще бъде обявено някъде между 11 юли и 1 септември. В интервюта за медиите председателката на специалното голямо жури заяви, че препоръките на комисията включват повдигане на обвинения на повече от дузина души, и намекна, че сред тях е и Тръмп.

На 6 декември, след едноседмичен съдебен процес, две звена на семейния му бизнес - Trump Organization, бяха признати за виновни в участие в 13-годишна схема за укриване на данъци. Съдебните заседатели в Манхатън признаха двете звена за виновни по всички 17 обвинения, включително схема за измама, заговор, престъпна данъчна измама и фалшифициране на бизнес документи. На самия Тръмп не бяха повдигнати обвинения. На двете компании беше наложена глоба в размер на $1,6 млн. С криминално престъпление в досието си Trump Organization може да бъде лишена от възможността да сключва нови договори с правителствени агенции и да има проблеми с бизнеса с банки. Адвокатите на двете звена заявиха, че ще обжалват.

3. Може ли нещо от това да дисквалифицира Тръмп като кандидат за президент?

Присъдата за умишлено укриване или унищожаване на правителствени документи предвижда наказание лишаване от право да заема длъжност, но правните експерти не са съгласни дали това се отнася за президентския пост. В член II от Конституцията на САЩ, който определя квалификациите за президентския пост, не се казва нищо за криминални обвинения или присъди. Но според 14-та поправка на Конституцията никой не може да заема място в Конгреса или "каквато и да е длъжност, гражданска или военна", ако е "участвал във въстание или бунт". Две правозащитни групи заявиха, че ще подадат съдебен иск, за да се опитат да се уверят, че забраната на 14-ата поправка се отнася за Тръмп.

4. Как стои въпросът с гражданските дела?

По делото, заведено от нюйоркската колумнистка Е. Джийн Карол, която твърди, че Тръмп я е изнасилил в съблекалнята на универсален магазин през 90-те години на миналия век, на 9 май журито призна Тръмп за отговорен за нанасяне на телесна повреда. Искът беше подаден по новия Закон за оцелелите възрастни в Ню Йорк, който отмени с една година давността на гражданските искове за сексуални престъпления. Съдебните заседатели също така подкрепиха твърдението на Карол, че Тръмп я е оклеветил, когато през 2019 г., след като тя е направила обвинението си, е казал, че тя "не е негов тип" и че тя е измислила твърдението, за да увеличи продажбите на книгата си. Съдебните заседатели присъждат на Карол обезщетение в размер на общо $5 млн. Тръмп поиска нов съдебен процес или значително намаляване на обезщетението.

Гражданският иск, подаден от главния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс срещу Тръмп и три от децата му, е може би най-голямата заплаха за богатството на бившия президент, както и за имиджа му на успешен бизнесмен. В него те и тяхната компания за недвижими имоти са обвинени, че в продължение на години са манипулирали стойността на активите, за да заблудят банки и застрахователи. Джеймс иска $250 млн. обезщетение и постоянна забрана на четиримата Тръмп да правят бизнес в Ню Йорк. Тя вече е успяла да извоюва съдебна заповед за независим наблюдател, който да контролира Trump Organization - ход, който може да доведе до безпрецедентен контрол върху финансите на бившия президент.

Тръмп, неговата компания и трите му най-големи деца са изправени и пред колективен иск, подаден през 2018 г. от четирима инвеститори, които твърдят, че са били подведени от промоциите на Тръмп да платят хиляди долари, за да станат независими продавачи в ACN Opportunity LLC, която продава обречено на неуспех видеофонно устройство, което Тръмп рекламира като следващото голямо нещо. Устройствата са остарели в резултат на смартфоните. Тръмп отговаря на въпроси през октомври.

Тръмп беше съден от 12 депутати от Демократическата партия, които го обвиниха, че е предизвикал бунта на 6 януари. Множество полицейски служители на Капитолия също съдиха Тръмп за физически наранявания и расистки обиди, претърпени през този ден. Чрез обжалване Тръмп се опитва да постигне прекратяване на делата.

Мери Тръмп, племенницата на бившия президент, съди чичо си, покойния му брат и по-голямата му сестра за това, че уж са я измамили с нейния дял от семейното богатство. Доналд Тръмп спечели отхвърляне на иска на 14 ноември. Мери Тръмп се опитва да го възобнови.

Група гласоподаватели от Мичиган съди Тръмп и кампанията за преизбирането му през 2020 г. за масово потискане на гласоподаватели, особено сред чернокожите избиратели. Опитът на Тръмп да прекрати делото беше частично удовлетворен. Групата от Мичиган поиска допълнително време, за да подаде втора жалба.

5. Тези случаи вредят ли му в политическо отношение?

Според проучвания около 53% от американците казват, че гледат на Тръмп неблагоприятно, в сравнение с 43%, които го възприемат положително. Той продължава да държи значителна преднина сред републиканските избиратели като техен избор за номинацията през 2024 г. Неотдавнашно проучване на Economist/YouGov показа, че мнението за юридическите премеждия на Тръмп до голяма степен съвпада с начина, по който хората го възприемат като цяло. На въпрос, касаещ обвинението за пари за мълчание, в който не се споменава името на Тръмп, анкетираните в преобладаващата си част се съгласяват, че е "престъпление кандидат за изборна длъжност да плаща на някого, за да запази мълчание по въпрос, който може да повлияе на резултата от изборите". Но когато въпросът беше преформулиран така, че да се отнася конкретно за Тръмп, само 15% от републиканците го нарекоха "много сериозен" проблем, в сравнение с 53% от демократите. Тръмп отдавна се опитва да окачестви съдебните дела срещу него и разследванията на поведението му като политически мотивирани, наричайки ги " мистификации" и "лов на вещици".