Турската лира поевтинява, след като Ердоган спечели нов петгодишен мандат

Уолстрийт очаква турската валута да поевтинее допълнително, като Morgan Stanley предупреди, че тя може да достигне 28 за долар до края на годината, ако политиката за ниски лихви бъде продължена

10:43 | 29 май 2023
Обновен: 13:16 | 29 май 2023
Автор: Нети Исмаил
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турската лира отслабна, след като Реджеп Тайип Ердоган спечели втория тур на президентските избори в неделя, удължавайки мандата си като най-дългогодишен лидер на страната и карайки инвеститорите да търсят признаци, че той ще започне да разхлабва строгата държавна хватка върху пазарите.
Лирата загуби около 0,3% до 20,03 за един щатски долар и се намира близо до рекордно ниско ниво.

Уолстрийт очаква турската валута да поевтинее допълнително, като Morgan Stanley предупреди, че тя може да достигне 26 за долар по-рано от очакваното и  28 за долар до края на годината, ако Ердоган се придържа към политиката си за поддържане на ниски лихвени проценти. От Wells Fargo & Co очакват валутата да достигне 23 долара до края на тримесечието.

"Победата на Ердоган не предлага утеха за нито един чуждестранен инвеститор", каза Хаснаин Малик, стратег в Tellimer в Дубай. "При много висока инфлация, много ниски лихвени проценти и липса на нетни чуждестранни резерви може да се стигне до болезнена криза, която да засегне всички активи."
Ердоган с лекота спечели победата на втория тур, като според неофициалното преброяване на гласовете спечели 52% от гласовете, и малко след 20:00 ч. в неделя произнесе победна реч от върха на автобус в Истанбул.


Лирата се обезценява от 2012 г. насам | Спадът на турската лира продължава въпреки интервенциите

Неортодоксалният подход на Ердоган към лихвените проценти - той смята, че по-ниските лихвени проценти водят до по-ниска инфлация - остави пазарите в зависимост от непредсказуема смесица от ad-hoc регулации и интервенции, като новите мерки се въвеждат неофициално и почти ежедневно. Те също така прогони инвеститорите, като от 2013 г. насам общият размер на чуждестранните дялове в турски акции и облигации е намалял с около 85%, или близо 130 млрд. долара.

"Очевидно е, че сегашният модел на икономиката не работи", казва Бурак Четинчекър, паричен мениджър в Strateji Portfoy в Истанбул. "Ердоган вероятно също е наясно с това и в близко бъдеще вероятно ще се премине към скромен преход към ортодоксална политика, защото в противен случай тя не е устойчива. Всеки сигнал в тази посока би бил приветстван от пазара".

Политиката беше и скъпа, като през последната година и половина централната банка похарчи близо 200 млрд. долара, за да подкрепи лирата, нетните валутни резерви станаха отрицателни, а през миналата година инфлацията се покачи над 80%, преди да спадне до 44% през април 2023 г. През уикенда трейдърите бяха по-неблагосклонни от всякога към турската валута, като залагаха, че пазарните сили в крайна сметка ще надделеят над държавния контрол.

Първите признаци за преразглеждане на сегашната комбинация от политики вероятно ще дойдат с назначенията на ключови икономически постове, включително в Министерството на финансите и финансите, както и в централната банка. Всички настоящи министри спечелиха места в парламента преди две седмици, от които ще трябва да се откажат, ако искат да бъдат назначени отново на пост в кабинета.

По-слабото от очакваното представяне на опозицията на първия тур на президентските избори на 14 май доведе до рязко покачване на суаповете за кредитно неизпълнение, над 20% спад на банковите акции и поевтиняване на турската валута.

"Трябва да се направят някои корекции, за да не се изчерпят поне валутните резерви", каза Виктор Сабо, инвестиционен директор в Abrdn в Лондон. Ще се очакват политически изявления, тъй като "сегашната неортодоксална политика е неустойчива".