Кредитният рейтинг на Франция бе намален заради дефицита и дълга

Намаляването на рейтинга на Франция накърнява доверието в Макрон като икономически реформатор

13:36 | 29 април 2023
Автор: Уилям Хоробин
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Кредитният рейтинг на Франция беше намален от Fitch Ratings, което е пореден удар по президентd Еманюел Макрон, който се опитва да укрепи публичните финанси на страната с непопулярни мерки.

Fitch понижи кредитния рейтинг на Франция на АА- от АА със стабилна перспектива, като по този начин втората по големина икономика в еврозоната попадна в една и съща категория с държави като Ирландия и Чехия. Прогнозните бюджетни дефицити на Франция за тази и следващата година "са доста над" медианната стойност за страните с рейтинг АА, се казва в бележка на Fitch.

Намаляването на рейтинга на Франция накърнява доверието в Макрон като икономически реформатор, който обещава да намали дълга и да стимулира растежа, точно когато той вече се бори да наложи политиките си на французите.

Неотдавнашното усилие на Макрон да запълни дефицита в пенсионната система, като повиши пенсионната възраст, предизвика масови протести и разцепи парламента, което затруднява получаването на необходимата подкрепа за бъдещи реформи. Правителството твърди, че те трябва да включват още един ремонт на трудовия пазар, за да се стимулира заетостта, и законопроект за зелената индустрия, за да се стимулират инвестициите за климатичния преход.

"В средносрочен и дългосрочен план неотдавнашното приемане на пенсионната реформа ще бъде умерено положително, като до 2030 г. ще генерира годишни брутни спестявания в размер на 17,7 млрд. евро (0,6 % от БВП)", пише Fitch.

Понижаването на рейтинга от страна на рейтинговата компания също така поставя под съмнение дали правителството на Макрон ще успее там, където предшествениците му не успяха - да намали бремето на публичния дълг на Франция след години на почти непрестанно нарастване.

"Това решение е резултат най-вече от песимистичната оценка на Fitch за перспективите за растеж и траекторията на дълга на Франция", заяви министърът на финансите Бруно Льо Мер в събота, като добави, че рейтинговата компания е подценила въздействието на структурните реформи, включително пенсионната реформа.

Миналата седмица Министерството на финансите очерта дългосрочен план за ограничаване на бюджетния дефицит и насочване на дълга към намаляване. Той разчита на подобряване на икономическия растеж с по-ниско данъчно облагане и реформи на пазара на труда за стимулиране на заетостта, прекратяване на фискалната подкрепа за смекчаване на високите цени на енергията и ограничаване на нарастването на разходите под нивото на инфлацията.

Службата за наблюдение на публичните финанси в страната предупреди, че плановете се основават на оценки за растежа, които "изглеждат оптимистични", и на прогнози за инфлацията, които са "малко подценени".

Льо Мер заяви, че намаляването на дълга е наложително, тъй като разходите за обслужването му вече ще нараснат до около 70 млрд. евро годишно през следващите пет години.

"Предпочитаме да ускорим намаляването на дълга днес, отколкото да повишим данъците утре", заяви Льо Мер по-рано този месец.