Най-големият мениджър на активи в света планира да закрие бизнеса си в Китай

Vanguard Group Inc. планира да напусне и съвместното предприятие за роботизирани консултации с Ant Group Co., подкрепяно от Джак Ма

14:20 | 21 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според запознати американският гигант в управлението на активи Vanguard Group Inc. е взел решение да закрие останалия си бизнес в Китай след отстъплението преди две години, като така оставят на конкурентите си пазара на фондове на стойност 27 трилиона юана (3,9 трилиона долара).
Базираната в Малвърн, Пенсилвания, фирма е уведомила китайското правителство за намеренията си да закрие подразделението си в Шанхай, заявиха хората, като поискаха да не бъдат назовавани, тъй като разговорите са поверителни. Компанията също така планира да напусне съвместното предприятие за роботизирани консултации с Ant Group Co., подкрепяно от Джак Ма, допълват те.
Тези стъпки ще отбележат пълното напускане на Китай за гиганта, който управлява активи за 7,1 трлн. долара и който в миналото виждаше значителен потенциал във втората по големина икономика в света. Този обрат е поучителен за световните партньори, включително BlackRock Inc. и Fidelity International Ltd., които все още се надпреварват да развиват дейност на местно ниво, тъй като възстановяването на страната и новата пенсионна реформа подобряват перспективите.

Vanguard заяви, че звеното му в Шанхай и съвместното предприятие работят нормално. Представителите на Ant и на съвместното предприятие заявиха същото. И тримата отказаха да коментират повече.
Китайската комисия за регулиране на ценните книжа не отговори веднага на запитването за коментар. Caixin съобщи за плановете на Vanguard по-рано.

Пълното оттегляне би последвало изненадващия ход на Vanguard преди две години, когато се отказа от плановете си да получи лиценз за управление на взаимни фондове в Китай.

Fidelity и Neuberger Berman Group неотдавна се присъединиха към BlackRock в отварянето на офшорни фондове чрез нови изцяло притежавани подразделения, докато Manulife Financial Corp., JPMorgan Chase & Co. и Morgan Stanley получиха одобрения за изкупуване на местни партньори, за да си гарантират пълен контрол над съществуващите предприятия.
Надпреварата за консултантски услуги за фондовете се изостря с навлизането на все повече играчи, което вреди на рентабилността. Предприятието на Vanguard, което предлага само продукти на конкуренти, отчита загуба през 2021 г., която е много по-висока от вътрешната прогноза, направена след създаването му през 2019 г., съобщи Bloomberg миналата година. А Vanguard притежава 49% от него.