Всички печелеха от модела Evergrande, а сега всички губят от него

Световните облигационни пазари усетиха резкия спад най-силно въпреки че са само един от многото начини за финансиране на строителните компании

08:23 | 30 ноември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският имотен бум създаде множество строителни компании, които подобно на лидера в сектора China Evergrande Group подхранваха зашеметяващи си растеж с огромни задължения, пише The Wall Street Journal.

Сега те нанасят невиждани загуби на международни инвеститори поради пресъхване на кредитните потоци и спад в продажбата на нови домове. Инвеститорите продадоха облигациите си, което застрашава финансовото състояние на компаниите.

До сега Evergrande успява да събере достатъчно средства, за да погасява задълженията си в последния момент и да се измъква от фалит, най-малко 4 строителни компании изостават с плащанията си по облигации в долари от началото на октомври насам. Други продават активи, за да наберат средства.

Скоро жертвите може да се увеличат, ако пазара за емисия на нови облигации не отвори скоро, защото в началото на 2022 наближава падежа на голям обем облигации. Средната доходност по доларовите облигации с оценка боклук на китайски строителни предприемачи в общ индекс на BofA в края на октомври е почти 30%, което показва крайния песимизъм на инвеститорите.

В края на 90-те години пазарът на частни китайски жилища започва от нулата, но създава много амбициозни компании водени от своите основатели, които изсмукват капитал и разчистват терени, като очакват, че цените на жилищата и имотите ще продължат да нарастват. В целия сектор, годишните приходи скачат до еквивалента на около 1,9 трилиона долара, показват правителствени статистики или близо 26 пъти повече отколкото през 2000 година.

В момента има хиляди китайски строителни компании и много от по-големите излязоха на публичните пазари. Над 100 се търгуват на фондовата борса в Хонконг, според S&P Global Market Intelligence, а общата им пазарна капитализация е 242 милиарда долара.

“Evergrande определено разви модела повече почти всички свои конкуренти, но има много строителни компании, които използват същия модел,“ каза Андрю Лорънс от TS Lombard, дългогодишен анализатор на имотния сектор.

Световните облигационни пазари са тези, които усетиха резкия спад най-силно. Но офшорните дългови книжа са само един от многото начини за финансиране на тези компании. По изчисления на Nomura до юни общите задължения на строителните предприемачи надминават 5 трилиона долара.

Последните компании, които обявиха банкрут включват базираната в Пекин Modern Land (China) Co., която се фокусира върху екологични проекти и базираната в Шънджън Fantasia Holdings Group Co. - строител на луксозни имоти, която е собственост на племеничката на бивш китайски вицепрезидент.

Напрежението в сектора се натрупва от известно време, а компаниите като специалиста в изграждането на промишлени паркове China Fortune Land Development Co. обяви фалит по-рано тази година. Тя има задължения в международни облигации от около 4.6 милиарда долара.

Въпреки че внезапното спиране на продажбите и кредитирането извади на показ неустойчивостта на бизнес модела на тези компании, инвеститорите твърдят, че те просто са част от по-голяма система.

С увеличаване на задълженията на строителните компании, банкерите с радост сключваха договори, а инвеститорите бързаха да изтеглят кредити с високи лихви, което доведе до натрупване на финансови рискове през последните 10 години, казва Гордън Ип, главен инвестиционен директор в компанията за активи с фиксирана доходност  Value Partners.

Местните власти с готовност продаваха земя. Миналата година тези продажби им донесоха 1,31 трилиона долара, което представлява 31% от техните приходи, по данни на Nomura.

„Тази екосистема работеше за всички,“ казва Травис Лънди, имотен анализатор от Хонконг. „Това е изключително сложна машина, която изисква всички нейни части да бъдат смазвани редовно. Строителните предприемачи не са невинни, но те просто са част от голямата машина.“

Посоката на базираната в Шънджън Kaisa Group Holdings Ltd. показва колко склонни са световните инвеститори да отпускат кредити дори на компании със съмнителна история.

Kaisa се сблъска с проблеми в края на 2014 след като властите в града блокираха продажбата на някои от имотите на компанията и тя фалира година по-късно. В този период беше почти нечувано китайски корпорации да изпаднат в несъстоятелност. По-късно компанията се съгласява да размени съществуващи дългови книжа за нови офшорни облигации с по-дълъг матуритет. Книжата на компанията отново започват да се търгуват през 2017 и тя бързо възстановява достъпа си до глобалните облигационни пазари. През 2019 тя успява да емитира нов дълг в долари на стойност 3 млрд. долара и дори организира нова емисия година по-късно.

Наскоро Kaisa компанията изостана с плащанията си на по лихви на облигации и иска да принуди инвеститорите си да заменят дългови книжа на стойност 400 милиона долара с падеж в началото на декември за нови облигации, чиито матуритет изтича след 18 месеца.

Кредитния рейтинг на Kaisa беше понижен допълнително и вече достига рейтинг боклук, а и самите облигации поевтиняват значително.

Други строителни компании вече реализираха сделки за размяна на дълга нещо, което глобалните компании за кредитен рейтинг често считат за форма на фалит.

Ситуацията на Evergrande също далеч не е разрешена. Задълженията на компанията в долари, които трябва да бъдат изплатени през следващите 6 месеца надминават 3,5 милиарда долара – това е многократно повече, отколкото сумата, която компанията успя да погаси откакто пропусна плащанията по първите си облигации през септември. Общите ѝ задължения възлизат на близо 300 милиарда долара.

„Все още вярваме, че е много вероятно Evergrande да фалира,“ се казва в доклад на S&P Global Ratings на 18 ноември, защото трудностите, които изпитва в продажбата на нови домове на практика обезсмислят нейния бизнес модел.