Китай поиска от технологичен гигант да напусне фондовата борса в Ню Йорк

През юни Didi Global Inc. организира второто най-голямо IPO след Alibaba Group Holding Ltd. през 2014 г.

19:27 | 26 ноември 2021
Обновен: 20:49 | 26 ноември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските регулатори са поискали от висшите ръководители на Didi Global Inc. да разработят план за сваляне на компанията американската фондова борса, посочиха източници на Bloomberg. Това е безпрецедентно искане, което вероятно ще съживи страховете за намеренията на Пекин за контрол над гигантската технологична индустрия в страната.

Технологичният надзорен орган на страната иска ръководството на Didi да свали компанията от Нюйоркската фондова борса поради опасения за изтичане на чувствителни данни, посочиха източниците, като поискаха да не бъдат идентифицирани заради чувствителността на въпроса. Китайската администрация за киберпространство, агенцията, отговаряща за сигурността на данните в страната, е наредила на Didi да изработи точни детайли, които трябва да бъдат одобрени от правителството.

Предложенията, които се разглеждат, включват директна приватизация или пускане на акции в Хонконг, последвано от делистване от САЩ. Ако властите пристъпят към приватизация, вероятно цената на акция ще бъде най-малко 14 щатски долара, каквато беше тя при първичното публично предлагане (IPO) през юни. Ако тя бъде намалена, това може да предизвика съдебни дела или съпротива на акционерите. Ако има вторично излизане на борсата в Хонконг, цената на IPO-то вероятно ще бъде по-ниска от стойността на книжата в САЩ от 8 долара и 11 цента при затваряне на пазара в сряда.

Акциите на SoftBank Group Corp., най-големият миноритарен акционер на Didi, поевтиняха с повече от 5% на борсата в Токио.

Обсъжданията продължават и е възможно регулаторите да се откажат от искането си. И двата варианта биха нанесли тежък удар на гиганта за споделено пътуване, който организира най-голямото IPO в САЩ от китайска фирма след Alibaba Group Holding Ltd. през 2014 г. Представителите на Didi не отговориха на искания за коментар.

Диди предизвика гнева на Пекин, когато не отмени продажбата на акции в Ню Йорк това лято, въпреки регулаторните искания да гарантира сигурността на данните си преди излизане на борсата. Китайските регулатори бързо започнаха множество разследвания срещу компанията и обсъждат налагането на редица безпрецедентни санкции, съобщи Bloomberg през юли.

Възможно е изтеглянето от пазара да бъде част от пакет от наказания за технологичния гигант. Общинските власти в Пекин предложихаа инвестиция в компанията, която ще даде на държавните фирми ефективен контрол, съобщи Bloomberg News през септември. Подобна инвестиция може да помогне на Didi да финансира обратното изкупуване на акциите, търгувани в САЩ.

Понастоящем Didi се контролира от управленския екип на съоснователя Чен Уей и президента Жан Лиу, който запазва мажоритарен дял след излизането на пазара в САЩ. SoftBank и Uber Technologies Inc. са най-големите миноритарни акционери на Didi.

Дори ако Didi прехвърли акциите си в Хонконг, тя ще трябва да се справи с опасенията за сигурността на данните, които привлякоха вниманието на регулаторите. Компанията може да се наложи да предаде контрола върху своите данни на трета страна, което отново ще стане на по-ниска цена.

Държавна приватизация би била безпрецедентна за частна фирма с размера на Didi и потвърждава, че китайското правителство продължава да ограничава властта на интернет фирмите в страната и продължава с опитите си да получи достъп до огромните им масиви от данни и финансови средства, натрупани през десетилетие на бурна експанзия. Това би изпратило смразяващ сигнал за американските инвеститори, които отдавна са свикнали да инвестират свободно в най-големите китайски корпорации от Alibaba до Baidu Inc. и JD.com Inc.

Китайското правителство счете излизането на Didi на американския пазар за предизвикателство към властта и оттогава провежда мащабни проверки за сигурността на данните и начина, по който компанията се отнася към милионите си шофьори. Много от възможностите, които Пекин обмисля, включват повторно установяване на държавен контрол върху компания, която традиционно оперира в сива зона от правна гледна точка.