На българския автомобилен пазар му липсват финансиране и нужната култура

Недялко Недялков, Изпълнителен директор на M Car Group, Tech21: CarTech, 13.11.2021

20:30 | 13 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Финансирането е наистина фундаментална част за автомобилния бизнес. При едно добро и стабилно финансиране автомобилната индустрия се развива натурално. През последните години се правят доста сериозни стъпки в тази посока. Това заяви Недялко Недялков, Изпълнителен директор на M Car Group, по време на събитието Tech21: CarTech с модератор Константин Томов. 

“Ние работим с BMW Financial Services, които са един доста добър партньор за нас и те ни помагат да развиваме нови продукти за финансиране. Тези продукти правят автомобилите по-достъпни за по-голям кръг от хора. Мисля, че при всички положения това е пътя, по който трябва да се върви.” 

Недялков е на мнение, че българският пазар за нови автомобили има съвсем сериозен потенциал, но той трябва да бъде доразвит. Той допълни, че финансовите услуги, обслужването на клиентите и методиките на продажби, развитието на дигиталната среда за общуване с клиентите трябва да бъдат развивани съвместно. 

“Ние сме един пазар, в който автомобилния бизнес очевидно има голяма възможност за развитие. През последните години се забелязва тенденция за увеличаване на пазарния дял автомобилната индустрия, което е най-грубо казано увеличаване на продажбите. Проблемът е обаче комбинация от липса на финансови условия и автомобилна култура” 

Недялков припомни, че все още в страната ни върви процес на формиране на култура за купуване на по-нови и по-модерни автомобили и че не отдавна в България “се чакаше 10-15 години за автомобил”. Българските граждани все още предпочитат колата да е тяхна собственост и това да е сигурно. 

Автомобилният експерт е на мнение, че в бъдеще, имайки предвид, че електромобилите изискват много по-малко поддръжка, то дилърите на автомобили ще разчитат повече на услугата, която трябва да привлече клиента.

Повече информация за събитието Tech21: CarTech можете да видите тук