Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Влиянието на религията в Близкия Изток се увеличава

Проф. Владимир Чуков, "Светът е бизнес", 08.06.2021 г.

21:04 | 8 юни 2021
Обновен: 13:42 | 9 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Влиянието на религията в динамиката на отношенията в Близкия Изток се увеличава. Колкото сте по-близо до Йерусалим, толкова по-силен фактор е тя при определянето на политическите действия. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Професор Чуков представи новата си книга - "Израел между евангелизма и джаафаризма", която изследва генезиса, есхатологията и връзката между тези религиозни течения, както и влиянието им върху събитията не само в региона, но и в съвременните геополитически процеси.

"11-дневната война между Израел и Хамас е буквално следствие и пример за този вечен конфликт, като имаме предвид, че палестинските организации "Хамас" и "Ислямски джихад" са ирански проксита", каза професор Чуков. 

Религията може да има и конкретни приложения във военните действия през последните години, коментира Чуков и посочи акциите на “Хизбула” в Сирия, действията на хутите в Йемен срещу Саудитска Арабия. “Това е иманентият сблъсък между сунити и шиите, между Саудитска Арабия и Иран.”

Точката на колизия между двете малцинствени течения, в рамките на двете големи религиозни семейства (християнството и исляма), е генезисът на най-старият и според госта вечен конфликт, който "трови живота не само в Близкия Изток, но е и конкретизиране на двете антагонистични течения в сблъсъка на цивилизациите" (по Самюъл Хънтингтън). Есхатологията и докриналният фундамент на религиозните идеологии определят не само исторически процеси, но и серия от значими и любопитни детайли в съвременните събития.

"Европа и особено посткомунистическа Европа е добра хранителна среда за постмарксизма, независимо дали го признаваме или не. За нас всичко е икономика… В Близкия Изток нещата не стоят по този начин. Парите са важни, но има принципи, над които няма как да се прескочи".

Голямо влияние на религията може да се наблюдава и в САЩ, коментира Чуков – евангелистите в страната са най-големият електорален контингент там, а католическата църква направи много силен демараж с втори пореден президент католик. Религиозната деноминация на всеки един президент на страната може да бъде видяна в тяхната вътрешна и външна политика, сочат изследванията на  професора.

Подобни исторически влияния могат да обяснят и някои модерни тенденции. Има симпатия между протестантсвото и исляма още от времето на Мартин Лутър и обсадите на Виена от Османската империя, смята Чуков. “Двете религии са индиректни съюзници срещу католицизма и това се проявява в по-силните връзки на Турция с Германия и Великобритания, отколкото с Франция, в момента.”

Според Владимир Чуков доктриналният фундамент на религиозната идеология много често формира големите политически планове. Като пример той посочи отношението на евангелизма към евреите и формирането на държавата Израел.

"Връзката между двата етатистки субекта, двата естаблишмента - държавата Израел и САЩ не е въпрос на икономическо лоби. Става въпрос за една неразривна връзка на чисто религиозна основа. Религията е фундамента, икономиката е в плюс. Става въпрос за желанието за изграждането на идеалната държава, такава каквато е посочена в религиозните текстове на евангелизма", посочи изследователят на политиката в Близкия Изток и исляма и изрази убеденост, че с незначителни нюанси администрацията на Байдън няма да промени отношенията си с Израел.

Конфесионализмът, в Близкия Изток, може да бъде "религия за употреба"- етикет за събиране на последователи, каза още Чуков и посочи като пример разнопосочните оценки от страна на лидери на "Мюсолмански братя" относно подкрепата, която лидерът на ислямската фракция в Израел Мансур Абас даде за формиращото се в Тел Авив правителство на Нафтали Бенет. От друга страна, коментира той, "дълбокият конфесионализъм е една от основните причини за трагичната криза и за обществото в Ливан".

Повече за влиянието на религията и съвременната геополитика може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването “Светът е бизнес” може да гледате тук.