Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

ЕС и НАТО нямат доверие в България

Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията, „Светът е бизнес“. 07.06.2021 г.

21:15 | 7 юни 2021
Обновен: 21:19 | 7 юни 2021
Автор: Даниел Николов

Предотвратяването на порочни практики не може да се осъществи само чрез законодателни промени. Регулаторите в страната имат сериозни проблеми и са необходими промени в тяхната работа. Това заяви Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма в Центъра за изследване на демокрацията, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков

Няма висок риск от промяна на геополитическата ориентация на страната, но е дефицитно лидерството, смята Стефанов. “Ясно е кой е против, но не виждаме кой ясно промотира ползите за страната ни от членството ни в двата Алианса”, добави той.

“Има разлика между заявка и действия, балансът не е печеливша позиция, милиардите вече сме ги взели, подписали сме се под споразумения от преди 10 години за зелени политики, някой трябва да поеме своята отговорност, липсва лидерство.

България не се държи като член на ЕС и НАТО, към страната ни има недоверие и от двата Алианса.

Очаквам правителство, което следи за българския интерес с фокус върху харченето на средствата и дългосрочна ориентация към европейските цели. Силата на демократичният процес е разбъркването на картите и демократичното възобновяване. ЦИЕ и Южна Европа показват силата на ЕС в създаването на демократични и проспериращи общества.”

Стефанов коментира обсъдените в Съвета по сигурност към Министерски съвет финансови рискове за страната.

“По отношение на банките законодателните промени през последните години бяха на изключително ниско ниво като качество на подготовка на самите закони. Нищо не може да замени практиката. Това, което наистина ни трябва е правителство и ръководители на съдебната система и изпълнителната власт, които целенасочено искат и търсят промяна на практиката в банките. Никъде по света не е преодолян проблемът с прането на пари, но това, което наблюдаваме тук, например случая със замразените пари от Венецуела на път за Русия, показва, че българските банки имат сравнително "либерални" виждания по отношение на средствата, които минават през тях. Това означава, че сравнително лесно допускат да се правят, че не познават своите клиенти”, каза Стафанов.

Подобни проблеми са трудно предололими единствено със законодателни промени, а трябват и структурни такива като промяна в работата на Агенцията по финансово разузнаване и нейното обратно интегриране с НАП, смята Стефанов. “Когато беше създадена ДАНС, Агенцията по финансово разузнаване беше прехвърлена от Министерство на финансите в структурите на контраразузнаването, което е необичайна позиция. Те всъщност трябва да следят да не се случват такива транзакции.”

Според Стефанов случаите с Цветан Василев с Корпоративна търговска банка (КТБ) и на Васил Божков с неговия хазартен бизнес показват, че регулаторните институции на страната – БНБ, КФН, Комисията за контрол на хазарта – имат сериозни проблеми, които могат да бъдат решени единствено с по-добър контрол и баланс, а не с промени в законите.

“Както в случая с ББР, не е въпросът едно нещо да е легално, какви всички се надяваме и предполагаме, а институцията да изпълнява своята мисия и цел”, каза експертът. Необходим е мениджмънт, който заедно с Министерство на финансите или Министерство на икономиката ежегодно да проверява изпълнението на целите като брой финансирани малки предприятия, подкрепени иновации. “Елементарно питане - какво сте направили през последната година?  Премиерът в случая трябва да попита ДАНС- колко доклада са изкарани, колко средства са изхарчени в брой?” Подобна практика трябва да се въведе и с банките, добави Стефанов.

Голяма част от изброените проблеми са и рискове за националната сигурност, каза Стефанов. Държавната стратегия за нацонална сигурност е доста отворена и изисква непрекъснат преглед и актуализация на проблемите. “Икономиката е важна част. През 2013 г. тогавашният вътрешен министър (Цветан Цветанов – бел.ред.), заяви че протестите са подкрепени от Русия и затова е паднало правителството. Изначалната причина обаче беше увеличаването на цените на електроенергията предходното лято, което доведе до рязко обедняване на големи слоеве от населението. Сега е малко по-различна обстановката заради растящите доходи, вероятно и следващата година, но случващото е в същата ниша.”

Цените на енергоносителите са особен проблем, предвид енергийната бедност в страната, коментира Стефанов. “Като говорим за цени трябва да имаме предвид и всички инвестиции, които се правят - АЕЦ "Белене", Турски поток, Южен поток, Бургас-Александруполис, навсякъде отиват по едни 100-200-300 млн., до няколко милиарда. Това са пари, които могат да се отделят и за друго”, каза той и добави към примерите ТЕЦ "София"  и десетилетия надплащане за руски газ “над 300 млн. годишно на цени над тази в Германия”.

България не защитава добре националните си интереси и сигурност в тази сфера що се отнася до цени на енергоносителите и диверсификация. “ЕС въведе правила за реверсивни връзки, но реално все още нямаме алтернатива на газ от Русия.”

Въпросът е повод за сериозен размисъл за интересите на средите, които спъват реалната енергийна диверсификация, заяви Стефанов.

“Едва ли е само русофилство. В политическите среди личната изгода се нарича корупция и проблемът е, че ние не можем да се справим с това.”

В случая със "Северен поток 2" Европа допусна реализацията на геополитически проект на Русия, както направи и България. “Сближаването с Европа е нещо по-важно за САЩ, отколкото санкционирането на проект, който самите европейци искат да направят. Това ще се плати от европейските потребители и данъкоплатци и в двата случая това ще бъдем ние”, смята Стефанов.

На въпрос за действията на компаниите от БЕХ и информацията за техни задължения от 2.5 млрд. лева, експертът коментира, че обединението не работи като регионална структура, която да гарантира енергийната сигурност на страната. “Няма инвестиции. За сметка на това се прехвърлят средства между активите в рамките на компаниите. Няма политици, които ясно да кажат на хората какво трябва да бъде направенои, че тези средства трябва по някакъв начин да бъдат платени от потребителите през цените или от данъкоплатците през рекапитализирането, при фалит на някоя от компаниите в холдинга.”

“Всяка година България ще прави загуба от 200-300 млн. лв. само от "Марица Изток 2", ако тя работи в условията на енергийният преход до 2050 г.”, добави Стефанов. Според него или тази сума трябва да се плаща чрез цената на тока или субсидии с цел запазване на работните места, или централата трябва да спре работа. “Преквалификация и компенсация на се получава лесно, работещите там имат основания да ги е страх.”

Работодателите и синдикатите не работят по проблема. “Гърция създаде ясен хоризонт за очакване на хората и насочва сериозни средства в тази посока. Ако има е сериозна ангажираност от страна на държавата, за 10 или 20 години, не само могат да се преодолеят трудностите тези региони, но и да станат по-развити от останалите.”

Големият проблем за България в момента е, че получаваме най-много средства като процент от БВП или на глава от населението, но понеже не задаваме приоритети, този ресурс не се задава в правилната посока, смята Стефанов. “Нито синдикати, нито работодателите, нито в правителството има лидер, който да каже какво можем да направим, за да реформираме това остаряло производство. Неизбежно подобна позиция ще струва политически капитал, но само който успее да я реализира, ще има вероятност за популярност в страната, а и България да има по-различна съдба от тази на най-бедна и корумпирана в ЕС.”

Запитан за прогнозите си за политическото развитие на България, Стефанов заяви, че не очаква стабилност с ясно мнозинство с 1 до 2 партии. “В това има логика, хората вече не искат да концентрират властови ресурс. съответно и корупция, по-добре е да има възможности за взаимно противодействие. Това, което ще трябва да намират бъдещите лидери е по-добър начин за диалог, в противен случай хората ще намерят по-диалогични техни заместители. При следващи парламентарни избори ще се търси вариант за коалиция с поне двугодишен мандат, но не трябва да бъде забравян и страхът у хората от "сламено" правителство. След 30 години демокрация започват да се налучкват формули, така че да бъде осъществяван контрол.”

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.