Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Европа и САЩ имат нужда от консолидация в отношението към Русия

Проф. Здравко Попов, философ, дипломат и президент на Института за публична политика, Светът е бизнес, 22.04.2021

21:02 | 22 април 2021
Автор: Севделина Илиева

Има доста различия между лидерите на eвропейските страни и САЩ по отношение на Русия – Германия говори за сътрудничество, френският президент Еманюел Макрон говори за необходимостта от диалог. Виждаме голям разнобой между европейските партньори на САЩ и радикално очертаната доктрина на Америка. Европа все още не е споделила тази американска позиция и има нужда от консолидация между тях. Това заяви проф.Здравко Попов, философ, дипломат и президент на Института за публична политика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Чехия може би е един стимулатор на необходимостта по-ясно да се изяснят позициите", коментира Попов.

„Чехия винаги е стояла в някакъв опит за баланс между Русия. Министърът на външните работи Ян Хамачек винаги е бил спокоен човек, самият премиер Андрей Бабиш дори не е човек на екстемното политическо говорене и за затова е малко странно, че имено Чехия се въвлича в този голям конфронтационен модел“.

„Бившият чешки президент Вацлав Клаус също изрази недоумение от този радикализъм на правителството на Бабиш. Дори подхвърли една теза, че ако Доналд Тръмп беше на власт отново, едва ли чешкото правителство щеше да бъде токова смело“, отбеляза Попов.

По негово мнение "става дума за голяма операция на територията на Европа“, а чешкото правителство се опитва да покаже истинското лице на Русия по отношение на нейните европейски и американски политики. Попов определи ситуацията като „състояние на студена война“.

„Външният министър на Русия Сергей Лавров преди няколко дни посъветва американския посланник в Москва Джон Съливън да си отиде в САЩ и да проведе сериозни конултации със своето правителство... Това на дипломатически език в някакъв смисъл означава изгонване. Не е обявено, не е съобщено, но фактически означава това“.

По отношение на територията при Черно море гостът смята, че зоната е наистина много напрегната.

„Това няма как да не създава напрежение в този регион. Лавров дори предупреди Турция в пряк текст да не поддържа и да не поощрява милитаристичните амбиции на украинското правителство. В това число и да спре да ги снабдява със съоръжения и оръжия“.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.