Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Covid-19 ще промени драстично пазара на недвижими имоти

Юлиан Войнов, икономист, Светът е бизнес, 25.01.2021

21:03 | 25 януари 2021
Обновен: 22:05 | 25 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Пандемията от Covid-19 ще доведе до ускоряване на дигитализацията и начина, по който се прави бизнес. Виждаме, че има пренастройване на фирмите, като една голяма част от тях освободиха офисите си и това е тенденция, която ще се запази – все по-малко хора ще работят в офиси, което ще промени целия пазар на недвижими имоти. Това заяви икономистът Юлиан Войнов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Ако се върнем в нормалната среда от преди пандемията, тези помещения могат да бъдат превърнати в хотели или развлекателни центрове. Една част от тях може да бъдат приспособени за жилищни сгради или ще бъдат задоволени по някакъв начин изискванията на центровете за логистика, тъй като огромен брой стоки ще трябва да бъдат складирани и една от причините са проблемите с доставките и преноса на търговските стоки“, коментира Войнов.

Той допълни, че в момента има мини криза в търговията, свързана с броя на контейнерите, които се използват. Войнов даде пример с това, че един контейнер за доставка от на стоки от Китай до Великобритания преди нова година е струвал около 1500 паунда, в момента офертите са за над 10000 паунда.

Експертът коментира и данни, които показват, че са намалели драстично фалитите в световен мащаб - с между 40% и 50%.

„Тези данни показват, че държавните стимули помагат на фирмите да не фалират и запазват работните места, но при драстично свитото потребление. Особено в сферите на услугите, очакванията са, че когато спрат държавните помощи, ще има осезаемо увеличение на фалитите“, каза той.

На фона на това обаче, гостът коментира и данни от България, според които между 10% и 15% от търговците на дребно в страната са фалирали по време на втория локдаун.

„България се оказа една от малкото страни в ЕС, в която държавните помощи се задействаха изключително бавно. До последно не можа да се направи облекчена процедура, всичко се случи по каналите, които бяха установени по отношението на усвояването на европейски средства, което е много бавен процес. Помощите, които реално трябваше да достигнат до бизнеса, се забавиха и са недостатъчни“, допълни той.

По думите му първото тримесечие на 2021 г. ще е по-трудно от очакваното, защото процесът по ваксиниране все още е бавен в световен мащаб.

„Последните данни на IHS Markit показват, че има много сериозно пропадане по отношение на очакванията за следващия месец. Най-сериозно засегнати са Франция, Германия и Великобритания. Доставката на ваксините се забавят сериозно, пандемията продължава и това неминуемо ще влияе на икономическото възстановяване“, заяви още Войнов.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.