Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Капман Дебтс ще партнира с инвеститори и дружества в затруднение заради пандемията

Николай Ялъмов, председател на борда на директорите на „Капман холдинг“, Светът е бизнес, 19.01.2021

21:03 | 19 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Пандемията оказа влияние на капиталовия пазар в България, като основните индекси на Българската фондова борса завършват годината на отрицателна територия. Но както на всеки един пазар, има дружества, които са генерират доходи за своите акционери и инвеститори. Това заяви Николай Ялъмов, председател на борда на директорите на „Капман холдинг“, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Ялъмов подчерта, че на Българската фондова борса това са по-новите компании, които не са много на брой и не са толкова ликвидни въпреки добрата доходност. По думите му като цяло капиталовият пазар в момента е обект на разнопосочни тенденции.

„Имаме новопоявили се компании, които са от ИТ сектора и наистина представляват интерес, като показват доходност. Това са Алетрко, Телелин и Спийди. Това са трите компании с много добра доходност - над 30% за 2020 г.“, каза Ялъмов.

Най-общо по думите му в България три са капиталовите пазари. Единият е Българска фондова борса, другият е MTF Sofia, който е под управлението на финансовата група „Капман“ и третият е E-bond Bulgariа – това е пазарът, който се използва главно от банките за търгoвия на държавни ценни книжа.

„БФБ и МТF Sofia са аналогични с разликата, че на МТF Sofia ние се опитваме да развиваме изключително активно търговията с деривати. Това се случва за трета поредна година и оборотите са завидни. За миналата година МТF София има почти 500 млн. лева оборот. Там се търгуват освен акциите и облигациите, които се търгуват на БФБ, ние се опитваме да търгуваме и вид сертификати, които са базирани върху съотношението долар-лев, а другата част са базирани върху цените ден напред на българската енергийна борса“

Той коментира и най-новото дружество от групата на „Капман Холдинг“ –  „Капман Дебтс Мениджмънт“, което набра 1,165 млн. лева.

„Това е нова публична компания. Проектът беше стартиран през март 2020 г. в условията на кризата от Covid-19.  Философията ни е да дадем възможност на инвеститорите да инвестират в дружество, което ще изкупува вземания на дадена компания“, каза Ялъмов.

Той обясни, че „Капман Дебтс Мениджмънт“ има желанието да си партнира с банките и с дружествата, които имат временни затруднения, като по същество имат добър бизнес, който просто има затруднения заради пандемията.

„Мога да дам пример с това, че голяма част от фирмите използваха кредитната ваканция – тези девет месеца, в които можеха да не погасяват задължениета си към банките. Това в следващ етап, при по-бавно възстановяване на бизнеса, ще бъде допълнително бреме по изплащането на тези кредити. Лихвите са доста по-големи в първите една-две години, защото има натрупан дефицит от мораториума."

"И колкото и да е добър бизнесът на дадена компания, тя може чисто заради този елемент на кризата да има затруднения с вземането. Тук ние искаме да се явим партньори на тези фирми и на тези банки, които са стъпили върху добър бизнес и да станем посредници в оздравяването и преструктурирането на процесите“, поясни Ялъмов.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „Светът е бизнес“ може да видите тук.