Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Л. Томов: Единствени сме в Европа с надвишена смъртност на хора между 40 и 60 години

Д-р Лъчезар Томов, преподавател в Департамент "Информатика" на НБУ, експерт в Център за анализ и управление на рисковете, Светът е бизнес, 10.12.2020

21:03 | 10 декември 2020
Обновен: 21:12 | 10 декември 2020
Автор: Николета Рилска

В България умират над двойно повече хора в последните една-две седмици, отколкото средно са умирали за седмица в предишните пет години, което до голяма степен се дължи на Covid и на претоварената здравна система. Това е криза от мащаба, който имаше Испания или Италия. Ако статистиката се разбие, се вижда, че на възраст от 40 до 49 и 50 до 59 също има надвишена смъртност, което не се наблюдава в другите европейски държави. Това заяви д-р Лъчезар Томов, преподавател в Департамент "Информатика" на Нов български университет, експерт в Център за анализ и управление на рисковете, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.  

“Сега е моментът да потиснем максимално вируса и да забравим за този кошмар възможно най-бързо”, посочи Томов.

“Мерките срещу коронавируса не бива да се разхлабват на 21 декември”.

Според госта разхлабване на рестрикциите ще доведе до нов скок на заразени след отварянето, след което ще последва ръст за Коледа и Нова година - всеки път от по-висока база.

“Всяко едно отваряне води до рязко повишаване на случаите”.

Томов отбеляза, че към момента предприетите мерки срещу разпространението на заразата дават резултат - новозаразените се понижават от 3700 до 2700 на ден, като при стриктно спазване на ограниченията може да се стигне до 1500 новозаразени до 21 декември. Той отбаче изтъкна необходимостта от по-засилен контрол в провинцията, не само в София.

По отношение на ваксините експертът заяви, че ако броят на новозаразени се поддържа нисък благодарение на достатъчен капацитет за тестване и проследяване, ситуацията у нас може да остане стабилна достатъчно дълго, така че да се ваксинират повече граждани.

“Възможно е до лятото на 2021 г. нещата да затихнат и да отшумят при добър ваксинационен план”, смята Томов.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.