Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Банковата система остана стабилна в кризата, което дава оптимизъм за възстановяването на икономиката

Илия Лингорски, главен икономист на Българска банка за развитие, 07.12.2020

21:03 | 7 декември 2020
Автор: Николета Рилска

Коронавирусната криза завари банковата система в България в много добра форма - с много висока капиталова адекватност, с намаляващи допреди кризата кредити в затруднение, с реализирани високи печалби през периода 2017-2019 г. Всичко това позволява настоящата ситуация да се посрещне без сътресения във финасовата система. Това каза Илия Лингорски, главен икономист на Българска банка за развитие, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

“Българската банкова среда не само посрещна тази криза в добро състояние, но и сплотеността в системата расте”, отбеляза Лингорски.

“Доверието в българската банкова система по никакъв начин не е засегнато, напротив - тя дава всички сигнали, че независимо от трудностите, които ще понесем и споделим заедно, именно банковата система ще бъде главен фактор в периода на възстановяване след кризата”.

Лингорски коментира и мерките, въведени в сектора у нас, след удара на пандемията.

“Наблюдението ни досега е, че българският бизнес много разумно и рационално претегля опците си и възможностите от какво да се възползва, особено когато става дума за ликвидна подкрепа”.

Лингорски коментира и как коронакризата ще се отрази на пътя на България към еврозоната.

“Имаме всички условия, ако възстановяването доведе до това от 2022 г. да сме в режим на ускорено догонване на страните в еврозоната, престоят ни в ERM II да е по-кратък”, посочи той.

Друга тема, на която Лингорски се спря, са конкурентните предимства на страната ни. Според него те са свързани с много високата степен на финансова, банкова и фискална дисциплина.

“Инвестиционната активност ще бъде тази, която ще даде конкурентни предимства на една или друга икономика”.

Какво е мнението на главния икономист на ББР за дигиталните валути - вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването "Светът е бизнес" гледайте тук.