Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Владислав Русев: Коефициентът на редукция на НОИ е категорично неправилен

Владислав Русев, главен изпълнителен директор на ПОД "Алианц България", Светът е бизнес, 21.10.2020

21:03 | 21 октомври 2020
Обновен: 17:37 | 16 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

Коефициентът на редукция на НОИ е категорично неправилeн - изплащането на 20% от втория стълб е почти четири пъти по-високо от това, което би следвало да бъде. Това, което се прави в момента, няма нищо общо с логиката на редукцията, която има за цел да претегли с колко по-малко хората, които са се осигурявали в универсален фонд, са участвали във финансиране на държавната пенсия. Това заяви Владислав Русев, главен изпълнителен директор на ПОД "Алианц България" и един от финалистите в "Мениджър на годината" 2020 на списание "Мениджър", в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

"Хора, на които половината им стаж е преминал в години, когато изобщо не имало осигуряване в универсален фонд, им се редуцира целия коефициент. Така изглежда, че през целия си стаж от 40 години те са се осигурявали в универсален фонд и няма как това да е справедливо. Също така се намалява коефициентът за годините, когато жените са излизали в отпуск по майчинство, въпреки че по закон през този период не се правят вноски в универсален фонд."

Според Владислав Русев другата "принципна грешка" е, че не се взима предвид участието на държавата във финансирането на пенсиите. 

"От 2009 до 2015 г. държавата участва с 12% вноска, дефинира в закона като трети осигурител, като тази вноска е забравена в калкулациите. От 2016 г. тази вноска е преименувана като трансфер и той осигурява почти половината от бюджета на фонд "Пенсии" на НОИ", добави още гостът. 

По отношение на преместването на партиди в НОИ Владислав Русев повтори, че макар и размерът на пенсията да се увеличи при подобен избор, правото на наследяване се губи.

"Още по-неблагоприятен аспект на този избор е фактът, че хората не мога да го направят, когато им дойде времето за пенсиониране. В момента според законодателството те трябва да изберат дали да прехвърлят партидите си не по-късно от пет години преди пенсиониране без да знаят как ще се променят условията и натрупванията дотогава".

От разговора стана ясно, че пенсиониращите се догодина 17 хиляди жени, които имат натрупвания по техните партиди средно над 7 хиляди лева, ще получат  приблизително 40 лева под формата втора пенсия.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.