Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Мехмед Юмер: Ердоган тества търпението на ЕС

Мехмед Юмер, журналист, Светът е бизнес, 17.09.2020

21:06 | 17 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Поведението на турския президент Реджеп Ердоган свидетелства за тестване на границите на търпение на Европейския съюз (ЕС), коментира журналистът Мехмед Юмер в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Върховният представител на ЕС за външната политика Жозе Борел изтъкна интересна теза, че в отношенията между Турция и ЕС се стига до кръстопът. Важно е в каква посока ще се насочи Турция, за да стане ясно как ще продължат нещата".

По думите на журналиста Русия, Китай и Турция са държави, които възраждат своето имперско самочувствие.

Той изтъкна, че за първи път се проявява тезата за "Синьо отечество". "Преди Турция не предприемаше действия, противоречащи на външната политика на ЕС. Тя спази до голяма степен критериите на Копенхаген", посочи Юмер.

Според него е притеснително да се поставят под съмнение клаузите на Лозанския договор относно обхвата на проучванията на Турция до 3 мили.

"След 1974 г. Турция не излиза от Северен Кипър, а виждайки това обстоятелство, Гърция започва да въоръжава тези острови".

Мехмед Юмер твърди, че Анкара е използвала София като мост към Брюксел.

По думите му е интересен въпрос как турските анализатори гледат на Франция в този регион - действията на френския президент Еманюел Макрон според него може да са заигравка, а може и да печели дивиденти. "Но Ердоган реагира остро", убеден е Юмер.

"Турция не е в добра икономическа ситуация, за да преосмисли кардинално политиката си. След опита за преврат през 2016 г. пронатовските генерали бяха вкарани в затворите. Сега имо по-силно крило, което надделява в армията, и то е проевразийско настроено. Този вектор ще бъде решаващ за турската вътрешна политика".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.