Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Икономист: Силното евро оказва натиск върху българския износ

Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма на ЦИД, Светът е бизнес, 08.09.20

21:15 | 8 септември 2020
Обновен: 21:16 | 8 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз

Оскъпяването на еврото води до допълнителен натиск върху конкурентоспособността на българските стоки и износа, а ние нямаме никакви възможности за влияние. Наблюдаваме устойчив тренд на поскъпване на еврото, а Европейската централна банка вече няма достатъчно инструменти за влияние, с които да се противопостави на политиката на Федералния резерв. Това заяви Руслан Стефанов, директор на Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

"Решаването на политическата криза в България е важно условие държавата да се справи със здравната и икономическата криза. Необходима е бърза възможност за преструктуриране на икономиката - влизане в нови ниши, агресивна политика на ухажване на чуждестранните инвеститори и преструктуриране на пазара на труда и на образованието. Това са дългосрочни проекти за инвестиции, върху които трябва да има яснота".

По думите на Руслан Стефанов до 2025 г.  ще има още частни електроцентрали на въглища у нас, които ще минат на газ. 

А що се отнася до "Северен поток 2", той смята, че Германия прави сериозна грешка. 

"Ако "Северен поток 2" се реализира, това означава, че последното десетилетие в областта на енергетиката в ЕС е загубено и Москва е надиграла Брюксел. Този проект разделя ЕС и вреди на централноевропейските държави". 

Целия разговор вижте във видеото.  

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.