Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Къде е България - между рецесия или възстановяване?

Любомир Дацов, бивш зам.- финансов министър на България и член на Фискалния съвет, Светът е бизнес, 17.08.2020

21:00 | 17 август 2020
Обновен: 22:44 | 17 август 2020
Автор: Димитър Баларев

България е "чудна" икономика. Много от нещата в условията на криза не се проявяват с такава сила и моделът на поведение не е такъв, какъвто се очаква. Това заяви Любомир Дацов, бивш заместник- финансов министър на България и член на Фискалния съвет, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Според бившия министър спадът на българския БВП с 8% показва, че въпреки стабилната обстановка за момента фискалните действия преди години не са били достатъчно оптимални. 

"Данните за бюджета и паричната статистика показват, че 0.4%, какъвто е ръстът за второто тримесечие, всъщност не е ръст, защото имаме спад на данъците върху потреблението от 6% до 14 %, както и спад на акциза, който стига до 20%. Това означава, че при такова намаление спадът в крайното потребление би трябвало да бъде в рамките на 6-7%".

Очакванията на Любомир Дацов са реалната стойност на спада да бъде в диапазона между 9% до 11%, но все пак трябва да излязат последните данни за потреблението, които ще отговарят на данните с паричната статистика и бюджета.

Относно потенциалната криза, която според мнозина се очаква да ни удари през зимните месеци и началото на следващата година, гостът определи опасността като реална, но и същевременно като доза "политическо говорене".

"Последните данни, които са публикувани, са силно положителни. Те бяха направени при последната актуализация на бюджета".

  Според Дацов кризата през зимата ще бъде от стандартен тип - поява на дисбаланси, които трябва да бъдат стабилизирани. 

"В момента помощите, които се дават, не са за предотвратяване на безработицата, а за загуба на капацитет. При дългосрочна криза, която има структурни елементи, такава помощ е безсмислена, защото вместо това тя трябва да изгори дисбалансите и да преструктурира икономиката".

Във връзка с влизането в ЕRM-II бившият зам.-финансов министър заяви, че има промяна в третирането на страната от международните икономики, но добрата реклама е била засенчена от политическата нестабилност. 

Според Дацов дори и да липсва към момента в България, секторът за социални услуги и неговото развитие притежават огромен потенциал. 

"Държавата трябва да го запълни чрез регулация и тогава може да се превърне в една от сферите с успешен пазар".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.