Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Иван Нейков: Сега е моментът за реформи в трудовото законодателство

Иван Нейков, Балкански институт по труда и социалната политика, бивш социален министър, Светът е бизнес, 23.06.2020

21:05 | 23 юни 2020
Обновен: 21:19 | 23 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

Настоящият момент е подходящ за реформи. В условията на криза трябва да бъдат направени най-тежките стъпки, които по някаква причина не са правени. Време е за реформа в трудовото законодателство. Това каза Иван Нейков, Балкански институт по труда и социалната политика, бивш социален министър,  в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Едното от нещата, с които закъсняваме, е промяната на трудовото ни законодателство. Ние нямаме засега законодателна реакция на новите форми на труд, които ни заливат отвсякъде". 

Той отбеляза, че работата от разстояние не е нещо, което само в тежка ситуация ще се ползва.

"Новите форми на труд, каквато е и работата от разстояние, имат огромен икономически потенциал. И в най-добрите години на икономиката тази форма на труд трябва да се използва, защото намалява изключително много разходите, които работодателят трябва да направи за създаването и поддържането на работно място". 

По думите му новите форми на труд трябва да бъдат застъпени в Кодекса на труда. 

Той коментира, че според експертна оценка има 52 различни начини за прекратяване на трудов договор спрямо нашия Кодекс на труда. "В същото време съдебната статистика сочи, че работниците печелят близо две трети от заведените дела, когато смятат, че техните права са нарушени", допълни още Нейков.

Според него няма как социалната сфера да е остров на благоденствието в условия на свиване на световната икономика, включително и на българската.

"Има нови близо 200 хил. безработни, голяма част от хората са в неплатен отпуск. Това води до намаляване приходите в солидарните осигурителни фондове, както и в капиталовите (т.нар. първи и втори стълб)".

Гостът прогнозира, че тепърва ще виждаме този отрицателен ефект и вероятно ще се наложи нова актуализация на бюджета на НОИ, за да имаме спокойствие до края на годината по отношение на всичките му плащания.

Всички гости на "Светът е бизнес" вижте тук.

Вижте целия разговор във видеото.