Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Здравко Попов: Изборите в САЩ са сблъсък на идеологии и заявка за нов световен ред

Д-р Здравко Попов, президент на Института за публична политика, Светът е бизнес, 08.06.2020

21:00 | 8 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Предизборната борба в САЩ започна с необичайни средства. Изборите ще бъдат решаваща битка между две големи идеологии - на консерватизма, представен от американския президент Доналд Тръмп, и на неолиберализма, презентиран от Джо Байдън. Тези избори ще предопределят не само бъдещето на САЩ, но и на западния свят, както и на това как ще се преформатира световният ред, заяви д-р Здравко Попов, президент на Института за публична политика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"В началото от управлението на Доналд Тръмп бе предимство, че Белият дом всеки месец обявяваше откриването на 200 хил. нови работни места на месец. Всичко това обаче изчезна за три месеца".

"САЩ трудно и бавно въведе мерките срещу пандемията, заради което се превърна във водеща страна по брой заразени. Автономията на отделните щати по отношение на много политики, включително и на здравната, оказа влияние върху начина на излизане от пандемията", посочи гостът.

"Смъртта на Джордж Флойд катализира всички форми на протест и съпротива".

Контекстът на това недоволство според д-р Попов обаче е по-дълбок – наличието на расизъм и дискриминация, датиращи от години.

"Западната цивилизация носи следите, греховете и вините на минали исторически периоди".

По думите на Здравко Попов заплахата на Тръмп, че ще изпрати армията да реши проблем с размириците, е вид управленческа реакция от безсилие да се овладае спонтанността с рутинни средства.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.