Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Без реформа в енергийния сектор икономиката ни ще изпадне в структурен колапс

Проф. Ганчо Ганчев, икономист, преподавател в ЮЗУ, Светът е бизнес, 04.06.2020

21:02 | 4 юни 2020
Автор: Николета Рилска

Противно на някои очаквания коронавирусната пандемия не забави амбициите на Европейския съюз, свързани със Зелената сделка, а дори ги ускори. Ако България не използва средствата от спасителния фонд на блока за преструктуриране на енегрийния сектор, икономиката ѝ ще се окаже в структурен колапс. Това мнение изрази проф. Ганчо Ганчев, икономист, преподавател в ЮЗУ, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков

Ганчев припомни, че средствата от спасителния пакет на ЕС ще дойдат у нас срещу ясна програма за модернизация на икономиката с приоритет нейната декарбонизация.

Според него докато кризата от 2007-2008 г. беше свързана със значителен спад и преминаване към по-ниски темпове на растеж, то тази криза няма да промени дългосрочно темпа на растеж.

"Възстановяването у нас зависи от това с какъв темп ще се справят партньорите на страната в еврозоната и ядрото на ЕС".

“Ще се появят негативни вторични процеси във финансовия сектор, които ще забавят излизането от кризата”, смята още икономистът. 

Гостът очаква пандемията да ускори някои процеси, включително дигитализацията и роботизацията. “По отношение на дигитализацията България изостава много съществено както в частния, така и в публичния сектор”, отбеляза Ганчев. 

Относно намаляването на ДДС за рестораньорите Ганчев посочи, че ниското данъчно облагане не привлича автоматично чужди инвестиции, затова е необходима комплексна среда и практиката го показа.

"Преосмислянето на данъчната система у нас е необходимо, но не и в настоящия момент".

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук