Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Около 120 хил. незаети лица могат да са устойчив резерв за пазара на труда у нас

Любомир Левичаров, икономически анализатор в БТПП, Светът е бизнес, 26.02.2020

21:28 | 26 февруари 2020
Любомир Левичаров, икономически анализатор в БТПП,. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Левичаров, икономически анализатор в БТПП,. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Около 120 хил. незаети лица могат да бъдат устойчив резерв на пазара на труда у нас. Това мнение изрази Любомир Левичаров, икономически анализатор в Българска търговско-промишлена палата (БТПП), в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Почасовата работа, работата от вкъщи, изчезване на работни места и създаването на нови - това е бъдещето".

Гостът взе отношение по темата за наемането на работа на хората с увреждания, което определи като специфичен, но общозначим проблем.

"Основните предизвикателства пред компаниите са липсата на адаптирани работни места - такива, които са благоприятни за нормално протичане на работния процес за самото лице с увреждания".

"Другото предизвикателство е неблагоприятната градска среда и инфраструктура. На трето място е липсата на подкрепа в обществото. 62% от анкетираните от БТПП компании, които имат квота за наемане на такива лица, вече са наели такова лице", посочи Левичаров.

"По повод новите работни места, които се създават - във връзка с екологизацията и дигитализацията, хората с увреждания са резерв, който може да запълни недостига на пазара на труда".

Гостът смята, че политиките трябва да действат чрез стимули като финансиране - за създаване на подходящи такива работни места, а не чрез налагане на ограничения и глоби.

Левичаров отбеляза, че бизнес климатът в България през тази година ще бъде добър. "Търговията с Китай сега предвид коронавируса е доста затруднена. Бизнесът трябва да се насочи към алтернативни доставчици, но това ще оскъпи продукцията. За целта може да се съкратят разходите", уточни той.

По отношение на проблема с болничните листове той каза, че държавата не трябва да прехвърля отговорността на бизнеса. "И сега има компании, които проверяват болния чрез наето от тях медицинско лице", допълни Левичаров.