Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Предсрочните избори във Великобритания – все по-вероятни

Юлиян Войнов, икономист, Светът е бизнес, 28.03.2019

21:30 | 28 март 2019
Юлиян Войнов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Юлиян Войнов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако не се стигне до трето гласуване в британския парламент на споразумението на премиера Тереза Мей и Брюксел, вариантите пред Великобритания са два – провеждането на втори референдум, което за момента Мей категорично отхвърля, или свикването на предсрочни избори. Това каза икономистът Юлиян Войнов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Войнов изтъкна, че в британския парламент има сериозно мнозинство против раздялата между Кралството и Европейския съюз (ЕС) без сделка.

При видимото нежелание на премиера Мей да ръководи Великобритания при напускането на блока без споразумение, предсрочните избори изглеждат все по-възможни“.

Друга тема, която икономистът коментира, са сигналите за задаваща се рецесия. Според него те вече са съвсем отчетливи.

В САЩ се очакваше икономическо забавяне, като се говореше, че то ще настъпи в края на 2019 г. или началото на 2020 г. поради изчерпването на фискалните стимули, които президентът Доналд Тръмп въведе през 2018 г. В последните няколко дни налице са и няколко много сериозни пазарни индикации - най-вече разликата между 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ и 3-годишните“.

Войнов се спря и на забавянето на китайската икономика и намеренията на азиатската страна да отвори пазара си за финансови услуги към външни компании.

„Може да се каже, че Китай се съобразява с исканията на западните държави. Трябва да имаме предвид обаче, че страната има сериозен проблем с дълговото бреме като цяло и огромния кредитен ресурс, които компаниите получават от т.нар „сенчесто банкиране“.

Икономистът коментира и изказването на българския премиер Бойко Борисов от днес, според което България очаква покана за чакалнята на еврозоната през юли 2019 г.

„Това изказване на премиера вероятно има своите политически цели, свързани най-вече с евроизборите. От друга страна то може да компроментира влизането на страната в ERM II, защото „стрес“ тестовете на банките още не са приключили и ще означава, че допускането ни в чакалнята на еврозоната няма да е техническо, а политическо решение. При всички случаи обаче е по-добре България да бъде приета“.