Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Отлагането на Закона за горивата - много прагматичен политически ход

Проф. д-р Росен Стоянов, полит. науки НБУ, Светът е бизнес, 09.01.2019

21:00 | 9 януари 2019
Проф. д-р Росен Стоянов, полит. науки НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. д-р Росен Стоянов, полит. науки НБУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отлагането на влизането в сила на Закона на горивата с 6 месеца беше един много прагматичен политически ход. Това каза проф. д-р Росен Стоянов, полит. науки НБУ, в предаването „Светът е бизнес“  с водещ Ивайло Лаков.

„В рамките на 6 месеца ще минат едни от най-важните избори за тази година – европейските, а отлагането на закона ще доведе до успокоение сред обществото. Никъде няма нужда от протести на „жълти жилетки“, още по-малко подобни на тези във Франция. Това е класически политически прагматизъм и все пак прави чест на правителството, защото именно такава е неговата работа“.

Стоянов посочи, че в рамките на тези 6 месеца правителството също ще има времето да обмисли текстовете на закона и той няма да влезе в сила в сегашния вариант.

Друг е въпросът дали законът наистина е лобистки и защитава някои конкретни интереси, особено на едрия бизнес, или е много добре обмислен закон, който да изчисти от пазара малките играчи, които наистина не спазват правилата“.

Трябва да се има предвид, че със законодателство няма как да се създава пазарна икономика, добави гостът.

Законодателството трябва да предоставя възможност за конкурентна основа на пазара, на която да се разбере кой е по-добър. Разбира се, въвеждането на регулации също е част от него. До някаква степен тези 6 месеца може би целят да се преосмисли какво още може да бъде направено на този етап“.

Гледайте видео материал с целия разговор.