Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

3% ръст при положителен тренд говори за бездействие на правителство и бизнес

Любомир Дацов, финансист и бивш ресорен зам.-министър, Светът е бизнес, 07.01.2019

21:00 | 7 януари 2019
Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономически растеж в България от малко над 3% по време на положителен икономически тренд е все едно никой нищо да не прави – нито правителството, нито бизнесът. Този ръст е отчетен поради положителните тенденции навън и зависимостта на българската икономика от западните. Това каза Любомир Дацов, финансист и бивш ресорен зам.-министър, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Невинаги обаче бездействието на правителството е лошо, отбеляза Дацов.

Увеличаването на данъците и социално-осигурителната тежест например не са добри мерки. Напоследък водим политика за постепенно увеличаване на данъчната тежест – пораснаха акцизите, местните данъци и такси. На сравнима база минимум поне 1 – 1,5% от БВП е добавен към приходната база на бюджета. Това е положително за него, но не и за гражданите“.

Дацов коментира възможността за приемане на България в еврозоната, като изрази мнение, че процесите в тази насока вероятно ще бъдат отложени през тази година заради предстоящите европейски избори.

Ако няма външен фактор, който да ускори проблемите, повечето от политиците в Европейската комисия, биха изчакали развитието на изборите и биха избегнали взимането на окончателни решения“.

Според госта случилите се до момента процеси за еврото са успешни.

Много от нещата, които се случиха в Европа и еврозоната, се дължат на еврото. Имаше и много предизвикателства, но до голяма степен те се дължаха на колебливи политически решения“.

Дацов изрази мнение, че нова рецесия през тази или следващата година е неизбежна.

Ясно е, че нова икономическа криза ще настъпи. Всеки, който се занимава с предвиждане на икономически цикли, вижда, че позитивните за момента продължават между 5 и 10 години. Имайки предвид, че Европа излезе от предната криза 2010 – 2011 г., очакванията за достигане на икономическия връх през 2018-2019 г. са напълно естествени, както и тези за последващото настъпване на нова рецесия“.

Кризата обаче едва ли ще е финансова, посочи той.

„Финансовият сектор навсякъде по света, независимо от политиката на централните банки, изглежда по-устойчив като цяло, отколкото през 2008 г., така че едва ли криза ще дойде от него“.

Гледайте видео материал с целия разговор.