Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Срещата между лидерите на Русия, Турция и Иран беше неуспешна

Владимир Чуков, арабист, Светът е бизнес, 10.09.2018

21:00 | 10 септември 2018
Владимир Чуков, арабист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Владимир Чуков, арабист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Срещата между лидери на Русия, Турция и Иран по въпросите в Сирия не беше първата досега, но за сметка на това се оказа първата неуспешна. Различията на страните доведоха до невероятен сблъсък между тях. Това каза Владимир Чуков, арабист, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

На територията на Сирия и най-вече в северозападната ѝ част има наслагване на няколко конфликта, посочи Чуков като посочи три от тях.

Той поясни, че първият е относно кюрдите в тези части на Сирия, които са определяни от Турция като „коридор на терора“, но руския президент Владимир Путин не ги приема като терористи и изказванията му по време на срещата са свидетелство именно за това според арабиста. 

Чуков добави, че сирийската провинция Идлиб, за чието бъдеще се състоя и срещата на върха, се намира на юг от Хатай, което е в окръг Искандерон - бивша сирийска територия. 

Друга интересна тема са кипърските газови находища, които са в близост, каза още гостът. Там има руски, американски и турски интереси, които се сблъскват от доста време, добави той.

Отделно от тези конфликти Чуков говори и за интересите на други държави на територията на Сирия.

„Това са три конфликта, които са се насложили в тази малка част на Сирия. Отделно от всички тях тече и войната между Иран и Израел. През миналата седмица говорител на израелската армия обяви, че са направени 200 атаки, в които са хвърлени 800 т боеприпаси от Израел по позиции на Иран на територията на Сирия. Това е реална война“.

Според арабиста ситуацията е „изключително сложна“ и тя изключва вариант кюрдите успешно да установят своя държава в региона.

„Към момента кюрдите не са на нивото да създадат държава. Тя се нуждае от институции, демократичен механизъм, външно признание и др. Към днешна дата това е немислимо по отношение на сирийските кюрди. Те се борят за своята автономия и регионална администрация, но правителството в Дамаск не позволява дори това“.

Той добави, че иранските кюрди са далеч по-напреднали като държавно образование и политически плурализъм, но нямат необходимото им международно признание, за да бъде приета тяхната независимост. 

Вижте целия разговор във видео материала.