Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Над 14 хил. компании работят в ИКТ индустрията в България

Людмил Стойчев в Светът е бизнес, 18.07.2017

22:18 | 18 юли 2017
Автор: Кирил Петков
Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бавната дигитализация на България поставя под риск конкурентоспособността на българската икономика, въпреки че ИКТ индустрията се развива чудесно като цяло. Има отделни сегменти, които стагнират, и такива, които се развиват много бързо. Това каза Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Pannoff, Stoytcheff & Co, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

По оборот ИКТ индустрията в България сумарно надхвърля 10 млрд. лв. за 2016, сочат предварителни данни от проучването на индустрията, проведено от CBN Pannoff, Stoytcheff & Co, каза гостът. 

Компаниите, занимаващи се с информационните и комуникационните технологии в България вече са над 14 000, като всяка година стартъпите са няколко стотин, а смъртността е много ниска, добави Стойчев. Те работят в шест отделни, независими сегмента по европейския класификатор за бизнес индустрии и присъстват в 23 сектора. "За това информацията не може лесно да се извлече от Eurostat или от националните статистики. Трябва да се познават имената на компаниите, бизнесите".

"В индустрията са заети 70 хил. души, а ако към тях се добавят и специалистите на свободна практика, то общият брой ще достигне 100 хил. души". 

"По наши данни средното брутно заплащане за 2015 в ИКТ индустрията е 35,6 хил. лв. годишно, като са изследвани 60 000 работни места места в 900 компании. Тази цифра ни гарантира 15-то място в ЕС". 

Какъв е броят на завършващите специалисти годишно? Какъв е ръстът, който индустрията отбелязва по отношение на оперативни приходи в сравнение с останалата част на бизнеса в България? Какво сочат данните за обема осигуровки, които се плащат от бранша и колко пенсии плаща един ИТ специалист?