Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Зелената сделка на ЕС може да стане по-амбициозна в конкуренцията с Китай и САЩ

Юлиан Попов, бивш министър на околната среда и водите, в "Светът е бизнес" 20.06.2024 г.

21:00 | 20 юни 2024
Автор: Георги Месробович

С нарастващия скептицизъм около Зелената сделка, най-вероятно тя ще бъде предефинирана и представена по друг начин в Европа. Политиките в нея могат да станат по-амбициозни, но фокусът ще се измести върху конкуренцията със САЩ и Китай по отношение на зелените технологии и декарбонизацията. В България има нужда от политики насочени към ограничаването на старите автомобили в автопарка. Много е важно какво ще направят общините. Те биха могли да извършват много добра работа, като просто забранят в центъра на градовете да се движат стари автомобили и ако дадат възможност в някакви маршрути да се движат само електрически автомобили, това би дало тласък, това коментира Юлиан Попов, бивш министър на околната среда и водите, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. 

В края на месец юли България ще бъде домакин на междуправителствения панел по климатичните промени IPCC, които представлява научните общности на всички държави. Очакват се делегации от над 150 държави, като ще бъдат изготвени доклади на база научни изследвания от цял свят и представени на тазгодишния COP, където биват взимани глобално политиките свързани с климата, каза Попов.

Ситуацията във Франция е тревожна с оглед последствията за икономиката и бизнеса от решението на президента Емануел Макрон да разпусне правителството. Страната губи десетки милиарди от отлив на инвеститорите от френските компании, заради притеснение от победата на десницата, водена от Льо Пен. С насъбраното недоволство около Зелената сделка, гостът смята, че тя ще бъде предефинирана. Той допълни, че пакетът обхваща политики във всеки сегмент на икономиката и очаква да стане по-амбициозен, но ще бъде представен по различен начин. Фокусът на Зелената сделка по-скоро ще се измести към конкуренцията със САЩ и Китай по отношение на зелените технологии и декарбонизацията.

САЩ и Китай също имат подобни дългосрочни стратегии, но ги назовават по различен начин. В САЩ това е Законът за намаляване на инфлацията. Гостът обясни, че когато Европа взе голям брой политики, които съществуват от години и ги нарече „Зелена сделка“, това води до асоциация с конкретна партия.

Екстремните климатични явления, на които ставаме свидетели, ни напомнят нуждата от работа в тази посока. Гостът смята, че конференции като IPCC и COP са изключително полезни за подтикване на правителствата към декарбонизация. Също така зелената идея е задвижвана и конкуренцията между технологичните компании, които работят в тази посока.

У нас има нужда от стратегия и политика за ограничаване на вноса на стари автомобили, с оглед на това, че България има един от най-старите автомобилни паркове в ЕС. Гостът разкри, че и често нелегалното продаване на автомобили за скрап е голям проблем пред страната ни.

„Много е важно какво ще направят общините. Ако общините наложат много стриктни мерки в центъра на всеки град, да не се допуска определен тип автомобили. Те биха могли да извършват много добра работа, като просто забранят в центъра на градовете да се движат стари автомобили и ако дадат възможност в някакви маршрути да се движат само електрически автомобили, това ще даде един тласък. Аз съм убеден, че скоро ще видим една нова вълна на електромобилност, която ще ни залее.“

Политическата нестабилност в страната ни е сериозен проблем за бизнеса и икономиката, като гостът обясни, че страната губи от това. От друга страна, обаче българският бизнес се движи уверено напред в различни сектори, както и индустрията е стимулирана от експорта. Гостът очаква, в ЕП да няма големи размествания, като предстои да видим състава на новата Европейска комисия.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.