Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Програма цели да помогне за дигитализацията на малки и средни предприятия у нас

Елина Желева, управляващ директор на launchlabs Sofia, в "Светът е бизнес" 19.06.2024 г.

21:05 | 19 юни 2024
Автор: Георги Месробович

Първата пречка пред малките и средни предприятия у нас по пътя им към дигитализацията е липсата на време от страна на мениджърите. Също така съществува голям проблем с нагласите на служителите, които не знаят дали ще успеят да се справят с технологията и дали тя би била полезна. Така България изостава изключително много от европейското ниво на дигитализацията, това коментира Елина Желева, управляващ директор на launchlabs Sofia, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков. 

Програмата Digitrans цели да помогне на малки и средни предприятия да се дигитализират. Инициаторът на програмата е Световната банка, а финансирането зад нея бива отпускано от Европейската комисия, каза Желева. Launchlabs е фирмата, която е избрана от Световната банка за консултант на избраните предприятия. Launchlabs е консултантска компания, която работи от 10 години в офиси в София, Берлин и Базел.

Срокът за кандидатстване в програмата е 15 юли, като за тази цел трябва да се попълни онлайн форма, която е изключително лесна и може да бъде направена от всеки управител или човек на лидерска позиция в компанията. След това приемането на кандидатурите, до 15 август ще стане ясно, кои компании са приети и Световната банка ще проведе събеседване с тях, за да установи нивото им на дигитализация. Същинската работа ще започне в началото на септември, след което е предвидена 2 месеца интензивна работа между консултант и бизнес.

Консултантската работа включва разбиране и анализиране на нуждите на малките и средни предприятия у нас, като консултантът преценява в каква насока трябва да се работи. Втората част на програмата включва отпускане на финансиране на избраните предприятия от 2000 евро. Гостът каза, че въпреки финансовата подкрепа, която би помогнала на част от предприятията, то по-важната помощ е именно консултирането на компаниите, тъй като около 87% от малките и средни компании у нас нямат стратегия или визия за дигитализация.

С избраните по програмата компании ще работят двама експерти – един технологичен и един бизнес експерт. Личните консултанти са били одобрени от Световната банка, като всеки от тях разполага с дългогодишен опит и ще бъде отдаден на тясна работа с компаниите. Предприятията по програмата се делят на три групи – тези, които ще получат финансова и консултантска помощ, тези, получаващи само финансова и тези, получаващи само експертна, като във всяка категория попадат 65 компании.

Изискването е всяка компания да разполага с между 5 и 35 служители, също така да съществува от поне една година. Няма изискване за минимален или максимален годишен оборот, като гостът обясни, че от кандидатките има компании с много малък до многомилионен оборот.

Програмата обхваща всички индустрии, както и търговски компании, така и компании предоставящи услуги. Гостът даде пример за компания търговец на автомобили, която няма CRM система, която да създава взаимоотношение с клиентите. По този начин компанията няма информация кой и защо купува продуктите им. Именно в такива случаи има изключителна нужда от дигитализация, тъй като тя би помогнала в евентуална бъдеща маркетингова кампания и би направила бизнеса по-конкурентоспособен.

Финансирането от 2000 лева няма да дигитализира бизнеса изцяло, но целта е да се даде стимул за бъдеща работа в тази посока, като гостът допълни, че финансирането не е основният проблем, заради който компаниите не предприемат тези стъпки.

„Първият проблем е липсата на визия и стратегия и това го разбирам – един мениджър е адски зает, няма време да помисли за всички неща. И за това няма визия за дигитално развитие, няма холистично мислене, а има хаотично мислене. На второ място факторът е нагласи в екипа и служителите там има огромен страх от промяна. Това е факторът, който най-много спира дигитализацията и България е много назад спрямо европейските стандарти – ние сме ужасно назад дигитално (в малкия и среден бизнес). И на последно място чак идват парите и въвеждането на самия софтуер.“

Около 60% от малките и средни предприятия в България нямат дори уеб сайт, на който да публикуват информация за себе си. А само една трета използват социални мрежи. Гостът обясни, че един екип се води от лидерите в него, ако съществуват страхове около интегрирането на дигитални решения, то лидерът е този, който трябва да ги разсее, създавайки среда, в която служителите ще разберат, че дигитализацията само би облекчила работата им и стимулирала бизнеса.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.