Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Готови за дигитални ваучери: Все повече работодатели предлагат социални придобивки

Борис Милев, генерален мениджър в Tombou Bulgaria, в "Бизнес старт" 17.06.2024 г.

12:55 | 17 юни 2024
Обновен: 14:18 | 17 юни 2024
Автор: Георги Месробович

Дигитализирането на ваучерите за храна носи много позитиви за всички по веригата - работодатели, работници, оператори и търговци. За работодателите то улеснява целия процес, намалявайки административните пречки. Търговците, от своя страна, няма да трябва да складират и да изпращат до операторите хартиени ваучери, а ще получават изплащанията още на следващия ден, по дигитален начин. Социалните придобивки на служителите могат да варират, като ваучерите не е задължително да са винаги за храна, но най-често, когато работниците имат избор предпочитат именно такива, това коментира Борис Милев, генерален мениджър в Tombou Bulgaria, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова. 

Изтича преходният период, в който работодателите предлагат хартиени или дигитални ваучери за храна или други услуги на служителите, като сега предстои те да станат изцяло в електронен формат. Преходът е започнал в началото на януари, което е наложило работниците, който искат да сменят от хартиени към дигитални ваучери, да преподпишат договорите си, каза Милев.

За преминаване изцяло към дигитални ваучери, работодателите трябва да раздадат пластики на служителите, което може да бъде считано за еднократна инвестиция, тъй като картите важат пет години. Тези карти се използват като банкови карти на POS терминалите в дадени търговски обекти. Така целият разход около хартиените ваучери изчезва, което спестява много време и ресурс на работодателя.

Операторите трябва да създадат добри системи, който да дават възможност на работодателите и работниците за управление на ваучерите. Трябва и да може лесно да бъдат спирани ваучерите на дадени работници, ако те са напуснали. Гостът обясни, че са изградили приложения и платформи за мобилни телефони, с които потребителите да имат достъп до информация за ваучерите и при необходимост да могат да се свържат с оператор.

Дигитализирането на ваучерите носи много ползи на всички по веригата. За работодателите то улеснява целия процес, тъй като работата се осъществява от платформи, а файловете са наливат изключително лесно и бързо. Също така отпада и излишната администрация около получаването и предоставянето на ваучерите.

За служителите улеснението е свързано с това, че вече не трябва да следят кой ваучер кога е получен и какъв е неговия срок, тъй като картите, който разплащат на база на ваучерите, винаги ще изхарчат най-старите първо. Също така сумата не трябва да е точна колко е стойността на ваучера, а от картата се взима точната сметка.

„При търговците също има много ползи, тъй като досега те събираха ваучери и обикновено ги изпращаха на някакъв период – веднъж седмично, веднъж на две седмици или на няколко месеца. Това изпращане обикновено се случва с куриер или трябва да се отиде до офис на оператор и има разходи. След това оператор ги проверява и започва да ги изплаща на търговеца, сега това става автоматично – минавате с картата, правейки трансакция и сумата от тази трансакция на другия ден е в сметката на търговеца.“

Социалните придобивки на служителите могат да варират, като ваучерите не е задължително да са винаги за храна. Те могат да са насочени за различни услуги, като гостът обясни, че честа практика извън България е да се предлагат ваучери за туризъм. Той допълни, че в компаниите, където се предлагат различни възможности все пак хората най-често избират хранителни ваучери.

България е последната европейска страна, която е разполагала със задължителен хартиен ваучер. Като трансформацията тук се е осъществила за шест месеца, което е най-бързият преход в ЕС. Наблюдава се и желанието на компаниите у нас да предлагат социални придобивки на служителите. Гостът обясни, че работниците, получаващи ваучери са около 700 000, но социалните придобивки у нас включват и спортни карти или допълнително медицинско осигуряване.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.