Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

JobTiger: Предложенията за работа в IT сектора в България спадат с 25%

Християн Петков, оперативен мениджър в JobTiger, в "Бизнес старт", 12.06.2024

12:06 | 12 юни 2024
Автор: Галина Маринова

Последният анализ от края на м. май показва лек ръст на предложенията за работа за работа спрямо предходния месец почти във всички сектори и в повечето сектори - спрямо миналата година. Единственият сектор, който е със забележим спад е IT секторът. Около 25% по-малко са предложенията спрямо същия период на миналата година. Това каза Християн Петков, оперативен мениджър в JobTiger, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria, с водеща Роселина Петкова

Коментирайки основните фактори, допринасящи за този спад, гостът каза, че този спад в IT сектора не е нещо, което се случва сега, а той се наблюдава през последната година - година и половина. "В края на 2022 година големите технологични гиганти направиха големи съкращения на персонала, както и други компании в САЩ и в другите западни страни. Това веднага се отразява на трудовите пазари по света и България не е изключение. Това е един от факторите за спад".

"Друг фактор е пандемията през 2020 и 2021 година, която беше предпоставка за огромен ръст в IT сектора, когато компаниите се надпреварваха да наемат и да се презапасяват със специалисти. След края на пандемията започна нормализиране, балансиране, връщане към предпандемичните нива във всеки сектор на пазара на труда, а в сектора, който се презапасяваше се наблюдава спад". 

Нямаме безработица или невъзможност на хората да работят в IT сектора, а по-малко предлагане и по-малко разнообразие от възможности, подчерта гостът. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.