Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Р. Кънчев: Въвежда се терминология за нов двуполюсен модел между САЩ и Китай

проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, „Светът е бизнес“, 04.12.2023 г.

21:00 | 4 декември 2023
Автор: Антоанет Василева

На фона на близо десет конфликта по света и две големи войни затоплянето изглежда като бял кахър. По отношение на срещата на върха на климата COP28 има некоректност главно от основните играчи САЩ и Китай, които са най-големите замърсители, а те не участват в нея. Срещата между Си Дзинпин и Байдън в Сан Франциско, която се проведе на 15 ноември има много важно значение, защото тя е сериозен опит за подобряване на отношенията между САЩ и Китай. Това коментира проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Тази среща беше интерпретирана, най-вече от американската и европейската преса, като се използва понятието „двете суперсили“. Вече се въвежда терминологията на нов двуполюсен модел, който е между Китай и САЩ. Лидерите имаха и много дълъг дневен ред – обсъдени са 14 теми, което показва, че по всички големи въпроси на съвременността двете суперсили са се опитали да разменят мнения, заяви Кънчев.

Във връзка с войната в Украйна експертът смята, че е имало сериозен разговор относно приноса на Китай към този конфликт спрямо Русия. Байдън и Си Дзинпин са говорили как да се тръгне в друга посока на този конфликт, а именно към преговори за мир.

Трябва да се адаптират целите на Украйна към реалностите днес. Реалностите се изразяват в това, че седми месец има контраофанзива на украинската армия, която не постигна заложения пробив. В Европа започват да излизат оценки относно преразглеждане на подкрепата на европейците във връзка с целите, които си е поставила Украйна. Същевременно се задават президентски избори в САЩ и обществените нагласи показват, че към момента Тръмп води. По оценка на икономическите центрове 30% от икономиката на Русия вече е на военни релси. Това означава, че Русия няма проблем с въоръжените си сили, увеличава се службата на руската армия, т.е. нямат проблем и от гл.т. на наличния състав на армията, който ще бъде обучаван, отбеляза още Кънчев.

„Иначе казано имаме сменени обстоятелства и трябва да се адаптира нашата стратегия в Украйна и тази на самите украинци по отношение на новите реалности.“

Ако основните сценарии за развитието на този военен конфликт водят към негативни последици за Украйна и за европейската сигурност, то тогава трябва да се разработи дефанзивна стратегия, която да позволи на украинците да нанасят тези загуби на руската армия без да поставя амбициозната цел за 5-6 месеца да освободи 20% от територията си, която беше завладяна от Русия, посочи експертът.

Поставянето на икономиката на Русия на военни релси означава, че военнопромишленият комплекс работи с пълна скорост, като те успяха да заобиколят недостига на въоръжение и на средства за високотехнологичните си системи. Както казват изследователите, Русия се опитва да създаде в общественото съзнание онзи модел, който да го ръководи и се нарича отечествена война – да накарат населението да вярва, че това е единственият шанс на Русия да остане на глобалната сцена., коментира Кънчев.

Според експерта най-влиятелните мозъчни тръстове в САЩ поставят въпроса с тази стратегия, която има за цел максимално да се върнат завзетите от Русия територии без никаква пауза и да се превземе Крим, но никой не може да каже дали тези цели са реалистични. Нужен е огромен технологически пробив във въоръжението, с който да бъде снабдена Украйна, за да се опита да промени рязко в своя полза състоянието на фронта.

„Най-влиятелните мозъчни тръстове в САЩ започват да търсят начин да се смекчи този сблъсък и двете страни да си вземат отдих.“

Трябва да се пренастрои европейската и западната нагласа изобщо за провеждането на една дългогодишна стратегия на възпиране на Русия от типа на тази, в която се говори в теорията на възпирането от началото на Студената война и се оказа успешна, смята Кънчев.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.