Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Българската Kelvin Health диагностицира заболявания чрез AI и снимки от термокамера

Георги Къдрев и Георги Костадинов, основатели на Kelvin Health, "Светът е бизнес", 20.09.2023 г.

21:01 | 20 септември 2023
Автор: Даниел Николов

Българският стартъп Kelvin Health има работещ продукт и e в напреднала фаза на регулаторни одобрения и тестване в реална среда, като получаването на европейски CE сертификат се очаква до една година. Компанията разработва технология за разпознаване на изображения от термокамера, за да се анализира здравното състояние на човек на базата на топлината на тялото му. Софтуерът анализира термалния образ на базата на валидирани медицински данни и на момента оценява дали има нужда от посещение при лекар, който трябва да постави финалната диагноза на пациента. Устройството е насочено както към лекари, така и към масовия потребител, като фокусът в момента е към медицинските специалисти. Това разказаха Георги Къдрев и Георги Костадинов, основатели на Kelvin Health, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Искаме приложението на това решение да се разпространи в първичната помощ, при семейните лекари... В дългосрочен план - всеки един от нас както има термометър, да има и такъв вид камера вкъщи", каза Къдрев.

Имаме дългогодишен опит в сферата на анализ на снимки и започнахме идеята по време на пандемията от Covid-19 за откриване на респираторни заболявания, после минахме през рак на гърдата, а в момента сме фокусирани върху проблеми с кръвоносната система, разказа Къдрев.

Алгоритъмът се обучава да разпознава отклонение от типичната картина на здрав пациент чрез разлики в температурите, обясни Костадинов. Снимката се прави от мобилна термална камера, която се включва към смартфон, и се обработва от специализираното приложение.

Проектът на Kelvin Health започва с личен капитал, като след това печели грантово финансиране чрез DHI Cluster Bulgaria, няколко световни стартъп състезания и подкрепа от фондация "Америка за България".

"Има инвеститорски интерес към проекта. Ориентирали сме се повече към чуждестранни инвеститори, тъй като докато със сигурност искаме продуктът да е приложим в България, от гледна точка на бизнес потенциал, гледаме растежът да е в глобален план и мрежата на един глобален инвеститор е важна."

България е сравнително добро място за развитие на технологични стартъпи, като малкият размер на екосистемата подпомага бързата взаимопомощ, каза Къдрев и добави, че Kelvin Health се радва и на много добри отношения с медицинските среди.

Повече за решението на Kelvin Health за ранна диагностика, развитието на компанията и приложението на изкуствения интелект в бъдеще може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.