Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Бунтът на „Вагнер” не се отрази на пазарите, а на икономическата обстановка в Русия

Павел Бандилов, изп. директор на „БПД Индустриален фонд за недвижими имоти“ АДСИЦ, доц. д-р Велизар Шаламанов, директор „Отбранителни способности и иновации” в Атлантическия клуб в България

21:03 | 26 юни 2023
Автор: Зорница Крушарска

Русия губи войната в Украйна и има много сериозно напрежение в целия сектор за сигурност  - между армията, частните военни компании и службите за сигурност. Няма никакви механизми, които да стабилизират тези процеси и това е много голям риск, тъй като Русия предстои да понесе още сериозни загуби в Украйна. Това каза доц. д-р Велизар Шаламанов, директор „Отбранителни способности и иновации” в Атлантическия клуб в България, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

„Очевидно е, че Русия не постига целите си и очевидно някой трябва да поеме вината”, изтъкна Шаламанов.

По думите му заминаването на ръководителя на групировката „Вагнер” Евгений Пригожин в Беларус ангажира и Беларус още повече в тази конфликтна ситуация в допълнение на обещаните ядрени средства, които Путин ще разположи в Беларус. Беларус граничи с Полша, граничи с балтийските страни – всичко това ще доведе до повишено внимание и ще бъде и в центъра на срещата във Вилнюс.

„Една от причините за тази ескалация беше точно да се отвлече вниманието във Вилнюс върху задълбочаване на помощта на Украйна и бърза офанзива, която да приближи времето, когато основната тема ще бъде възстановяването на Украйна, растежът в Източна Европа, новите технологии, за да ни върне отново към темите, които като че са единствено под контрол на руснаците и това са темите на ядрения шантаж, използването на тероризъм под една или друга форма като в „Нова Каховка”. И наистина има противопоставяне на това ниво”, посочи Шаламанов.

Според него това, което се случва в Русия, е сигнал, че нещо във властта там не е наред и скоро може да има някаква развръзка. Властта в Русия се опитва да бъде все по-концентрирана и все по-безконтролна, но това поражда частни военни компании, частни отношения, което допълнително подронва влиянието ѝ.

Хубавото в тази ситуация беше, че тя ескалира и намери решение в рамките на 24 часа, но през това време даде отражение и то повече на вътрешната икономическа обстановка в Русия, отколкото на международните пазари, коментира Павел Бандилов, изпълнителен директор на „БПД Индустриален фонд за недвижими имоти“ АДСИЦ.

Първо видяхме спад на рублата и едно евро се разменяше за над 100 рубли, което към днешна дата леко се успокои, но независимо от всичко рублата е в по-ниска позиция, отколкото финишира в петък.

„На този етап не наблюдаваме истерични движения в едната или другата посока на който и да е от актива...Пазарите продължава да са подвластни на това, което се случва в сферата на централните банки”, подчерта Бандилов.

Възстановяването на Украйна и компаниите, които вземат големите поръчки, няма как да не се отрази в отчетите и съответно в акциите на самите компании, каза събеседникът.

За Русия ще бъде изключително трудно да се върне на пазарите, на които е била и не знам дали някои от ръководството си дава сметка какъв дълъг път трябва да бъде извървян, отбеляза Бандилов.

Каква е причината Русия да започне война с Украйна може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.