Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ръст на печалбата от 400% отчитат компаниите, внедрили ERP решения

Радослав Вангелов, изпълнителен директор на SoftOne, в „Светът е бизнес”, 05.06.2023

21:07 | 5 юни 2023
Автор: Зорница Крушарска

Голяма част от бизнеса в България – предимно тази, която работи с външни компании и клиенти, се развива доста добре. Осезаемата липса на кадри води до нуждата от автоматизация на тези компании. По този начин те оптимизират своите разходи и намират канали за разширяване на дейността си. Това разказа Радослав Вангелов, изпълнителен директор на SoftOne, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Дигиталната трансформация при българските фирми е на различен етап, но като цяло изоставането спрямо европейските държави не е чак толкова голямо, сподели Вангелов.

„Ако в Европа средният процент компании, които използват ERP решения, е около 25, то в България се движи между 20-21%”.

Примерите от практиката и от други клиенти са най-добрият начин бизнесът да бъде убеден, че има нужда от ERP система.

„Според статистиката, която имаме, компаниите, които са си внедрили ERP решения през годините, в момента имат средно 400% ръст на печалбата”, изтъкна Вангелов.

В държавната администрация и в държавните фирми също има ERP решения, не е нещо непопулярно, а как работят те най-добре могат да кажат потребителите.

По думите на събеседника българският IT бранш напредва с доста добри темпове в сравнение с останалата част от света, а това, което трябва да се направи, е управляващите да се вслушат в идеи, които могат да бъдат добри и за държавата, и за останалата част от бизнеса.

Според Ванелов политическата несигурност не влияе на развитието на бизнеса в момента, но ще бъде добре държавата да подпомогне бизнеса.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.