Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Дискусията не е дали въглищните централи да работят, а как най-безболезнено да бъдат спрени

Политиците трябва да проявят смелост, смята инж. Димитър Белелиев, председател на УС на Българската асоциация по електротехника и електроника

21:11 | 13 април 2023
Автор: Николета Рилска

За България единственото добро развитие би било да се правят малки и средни соларни централи, които да са концентрирани около населените места. Имаме изградена мрежа за целта, просто трябва да направим така, че тези ВЕИ да не се намират например в Смолян, където потреблението е доста слабо, а да се намират във и около градовете, които потребяват, като основен потребител е София. Икономисва се пренос, икономисва се балансиране, икономисва се изграждане на безсмислени инсталации за пренос. Това заяви инж. Димитър Белелиев, председател на УС на Българската асоциация по електротехника и електроника, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Колкото е по-голям делът на ВЕИ за една система, толкова по-добре ще е“, смята Белелиев.

„Всякакви спирачки, които слагаме на ВЕИ-тата – най-вече в съзнанието си – са напълно погрешни“.

Той посочи, че участието на държавата в процеса като стимулиране е нулево. „Средствата по всякакви европейски програми също са направени така, че да не се случат“, отбеляза гостът. И даде за пример програма за бизнеса за около 200 милиона евро, която тече в момента и към която няма интерес, „защото условията са направени така, че на никого да не му е интересно“.

Според госта бизнесът действа, доколкото е възможно да се правят планове в настоящите геополитически условия.

„Рано или късно логиката и пазарът ще възтържествуват. Много трудно в сегашната ситуация може да се правят дългосрочни прогнози“.

По отношение на енергийна концепция на България Белелиев смята, че трябва да се гледа миксът. „Цялата система трябва да работи в синхрон. ВЕИ, например, не трябва да се противопоставя на ядрената енергетика“, каза той.

Белелиев изрази мнение, че темата за и против затварянето на въглищните централи е несъстоятелна, тъй като решението за затварянето им е вече взето.

„Дискусията не е дали тези централи ще работят, а как най-безболезнено да ги затворим“.

По думите на Белелиев политиците у нас трябва да действат смело и с мисъл за обществото, а не само за политическите последици за самите тях от дадено решение.

Гостът коментира и дейността на „АмонРа Енерджи“. Той разказа, че компанията е листната на борсата, защото това се възприема като сигнал от потенциалните партньори, че срещу тях седи един по-сигурен и проверен партньор, на който може да се разчита.

Повече по темата гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.