Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Българска платформа за онлайн магазини с 236% ръст на продажбите на годишна база

Евгени Йорданов, CloudCart, в "Светът е бизнес", 26.05.2022

21:12 | 26 май 2022
Обновен: 18:19 | 27 май 2022
Автор: Галина Маринова

Поскъпването на енергоресурсите е една от причините все повече хора да избират да развиват онлайн магазини, защото да се поддържа физическо пространство става по-скъпо. И все пак голяма част от бизнеса в България още е резервиран към този вид дейност. Това каза Евгени Йорданов, CloudCart, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. CloudCart спечели тазгодишното издание на конкурса Podim Pitching Competition в Словения, в което участваха над 800 европейски стартиращи компании. Йорданов коментира развитието на електронната търговия в България, стартъп екосистемата и перспективите пред българските предприемачи. 

“В България има стотици хиляди фирми, регистрирани в търговския регистър и едва 18-20 хилади онлайн магазина - търговци, които представят своите стоки през онлайн магазини. А всеки бизнес търгува под една или друга форма - дали с крайни потребители, дали със свои контрагенти. Търгуват се стоки, услуги, продукти, суровини. Всичко това може до голяма степен да се случва в онлайн пространството. Все още не сме постигнали насищане на пазара. Имаме накъде да растем”. 

Попитан за ръста на онлайн бизнеса и на платформата на CloudCart гостът каза, че за миналата година през магазините, които използват платформата, са преминали близо 4 млн. дигитални поръчки от над 2,5 млн. българи, които са генерирали онлайн покупки на стойност 140 млн. евро. Това представлява ръст от 236% за 2021 година спрямо пандемичната 2020, когато е регистриран засилен интерес и бум на поръчките онлайн.

По думите на Йорданов предприемаческата активност расте, като за това способства стремежът да се популяризира стартъп културата в България, включително и чрез различни академии, фондове и акселератори.

“Живеем в дигитално пространство, където хората трябва да бъдат привлечени да видят продукта. Ние съветваме, помагаме да се реализират продажби чрез маркетингови инструменти. Сега разработваме нов инструмент, който ще помага на клиентите ни да затварят тези сделки. Трябва да надвикваме останалите, но по един интелигентен начин, защото рекламите стават все по-неефективни с навлизането на все повече регулации като GDPR и други закони, свързани с личните данни. Различните рестрикции на достъпа до данни нарани целия бранш, което означава, че плащаме същите пари, но получаваме по-малък резултат”.

Когато компаниите предприемат действия за своето онлайн търговско присъствие и създават онлайн пространство за продажби, те неминуемо способстват за изсветляване на икономиката, обясни събеседникът. По думите му сивият сектор не може да вирее онлайн, защото за всяко действие се оставя дигитална следа. “Това е среда за добрите и честни играчи, които не разчитат нищо да се случва “под масата. Те могат да спечелят много, ако влязат максимално рано в тази игра”. 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.