Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Фотоволтаиците и водородът са бъдещето на енергетиката в световен мащаб

адв. Радослав Миков, партньор в Wolf Theiss, в „Светът е бизнес”, 25.05.2022

21:05 | 25 май 2022
Автор: Зорница Крушарска

Икономията на енергия е най-бързият и най-лесен начин за справяне с текущата енергийна криза и намаляване на сметките на крайните потребители. В плана REPowerEU, който е на обща стойност над 300 млрд. евро, се предвиждат комуникационни кампании в държавите членки, които да помогнат на населението и на индустрията да се ориентират как могат да намалят потреблението си. Това коментира адв. Радослав Миков, партньор в Wolf Theiss, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Диверсификацията на доставките и подкрепа за международните партньори е вторият основен момент, залегнал в плана. Тук се предвиждат общи преговори за доставка на природен газ и нефт, както и координация между страните членки при използване на инфраструктурата.

Третият вид мярка, която предвижда REPowerEU, е ускоряване в използването на възобновяеми енергийни източници. Целта на Европейската комисия е към 2030 година да има потребление на енергия от възобновяеми източници от 40%, а идеята сега е процентът да нарасне до 45.

„Това, на което ставаме свидетели е, че само Европа наистина инвестира средства в енергийна трансформация. Най-големите икономики – САЩ, Канада, Австралия, Китай, Русия, Индия, Бразилия, не правят нищо подобно. Това е голямо предизвикателство за Европа, защото е вероятно да станем неконкурентоспособни”, подчерта събеседникът и прогнозира, че ако войната се проточи, това може да отложи плановете за декарбонизация.

„Фотоволтаиците и водородът са бъдещето на енергетиката в световен мащаб” каза адв. Миков и допълни, че водородът има високо енергийно число на отдаване. 

Четвъртата мярка в плана е свързана с интелигентни инвестиции, свързани с инфраструктурата и строежа на нови терминали за втечнен газ.

„България има няколко проекта, които вече са включени”, посочи адв. Миков и подчерта, че енергийният преход няма да е евтин.

Що се отнася до диверсификацията на газовите доставки събеседникът изтъкна, че индустрията ни разчита на това да е конкурентоспособна, разчита в дългосрочен и средносрочен план да има предвидимост и да може да изчисли стойността на продукта си.

Във връзка с конфликта в Украйна адв. Миков посочи, че той е станал причина за сериозно покачване на цените, които, според него, никога няма да се върнат на предишните си нива.

Още за LNG терминалите и зелените водородни центрове, както и за енергийната трансформация и диверсификация в България може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” вижте тук.