Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Последствията от бутафорния характер на ареста на Борисов са взривоопасни

Проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникации и Любомир Стефанов, политолог, в "Светът е бизнес", 18.03.2022

21:02 | 18 март 2022
Обновен: 23:05 | 18 март 2022
Автор: Галина Маринова

Надяваме се най-сетне в тази държава обвинения да не се сипят пред микрофони и камери от всякакъв вид и характер на различни медии, а да имаме правораздаване и върховенство на закона, пред който всички са равни, както си пожела и министър-председателят Петков. И наистина, след като се стига до арест на лидер на опозицията, а не на квартален мошеник и чейнджаджия, да има сериозни доказателства, които да издържат и да доведат до оправдаване или до осъждане, в зависимост от това как прецени законът, в този случай. Обратното би било взривяващо за цялата политическа система, не само за този момент, а и с дългосрочни последици. Но всичко това е пожелателно и в сферата на надеждите. Това каза политологът Любомир Стефанов в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

Захващайки се с това дело, министър-председателят на новото правителство Кирил Петков и всички около него трябва да са наясно с всички онези процедури, изцяло демократични, които тябва да спазят. Така че, освен да разкажат своята версия, да са подготвени (най-вече в правната сфера), за да може всичко това, да доведе до единственото възможно място, където може да се вземе крайното решение, а именно българския съд, каза от своя страна проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникации, който гостува в предаването. 

"Правителството се опитва да действа на един фронт, който безспорно се нуждае от действие. Безспорно имаме нужда да се избяга от мантрата на бившия министър-председател и настоящ лидер на опозицията Бойко Борисов: "Ние ги хващаме, те ги пускат". Но това не трябва да става на всяка цена и с всички средства", каза Стефанов.

Бутафорните моменти са видими в "неумението да се говори и да се вербализира политика, неумение да се комуникира онази теза, която смяташ за вярна и зад която заставаш, понасяйки цялата отговорност или щети ако не си прав", каза проф. Стоянов. Наблюдаваме "един непрофесионализъм в публичността и едни коментари дори от най-високо ниво".

"Липсата на институционална иформация може да произведе този необходим за слуховете вакуум. Те се развиват най-вече тогава, когато има дефицит на данни, на аргументи, на информация. Това е една предварителна работа, с която не са успели да се справят. Това е мотя скромна оценка. Предполагам,че единствено и само на база на самозвана харизматичност или някакви конюнктурни резултати на едни трети по ред избори политиците, които заемат висши държавни позиции в момента са се предоверили на това, че ще бъдат достатъчно добре разбрани и ще бъдат подкрепени от достатъчно шиок кръг от хора. В крайна сметка демокрацията е в процедурите и все повече по този казус в правните процедури. Компетентни по този касус от тук нататък трябва да са т.нар. компетентни органи, българската прокуратура и най-вече съдът. Да не забравяме, че въпреки че сме член на НАТО и Европейския съюз, България е суверена държава", заяви проф. Стоянов

Последствията са взривоопасни, предупреди Стефанов. Опасността е в "демонстративния, бутафорен характер" на целия арест. "Второ в това, че неизпълнението на процедурите, незачитането на институционалния баланс, неизпълнението на предписанията на закона, ще доведе до това това правителство да се делигитимира скоропостижно и в рамките на седмица да отидем на една безкрайно зловеща криза. Защото това, което си позволи г-н Петков да напише във Facebook: "Защто никой не е над закона", нека да му припомня (без никаква следа от ирония и сарказъм), че самият той не само "нарита закона", но се постави над основния такъв".

"Тази акция срещу лидера на опозицията, без да бъде юридически издържана, без да бъде прозрачна, на мен ми изглежда меко казано провокация срещу тази промяна, която се опитваме да наложим - прозрачност и върховенство на закона в държавата", каза Стефанов.  

Правомощията на Европейската прокуратура са ясни. По разписание и идеен принцип тя трябва да се занимава със злоупотреби с европейските фондове и програми. Така че, 120-те сигнала, които са подадени към нея са в тази посока, допълни Стефанов. В тази връзка темата за изнудване на Васил Божков върви в съвсем различна посока. "За това казвам, че има някакво разминаване между вътрешните послания на зам.-министър председателя, министър-председателя и министри от кабинета на управляващата коалиция и това, което европейските медии ни съобщават за случващото се в България. За да не изпадаме в когнитивен дисонанс, очаквам ясна позиция на прокуратурите - българската и европейската - и да видим това, което се случва какво е. Иначе броим диви зайци и спекулираме без да имаме яснота за какво говорим и кой е принципалът на това следствие, на това разследване и на делото, което ще се води". 

"Обърканото е това, че няма разпределени роли на единното говорене и позиция, която дава устои и прогнозируимост. Дава възможност всички ние да се успокоим и по-трезво и хладно да обмисляме случващото се. Защото иначе рискуваме, не да попаднем в перфектната буря, както онзи ден г-н Петков нарече ситуацията, извън това, което ни се случи в последните 20 часа, а да попаднем в една тотална турболенция, да се получи още едно категорично разграничаване и разслояване на българите вече по абсолютно друг признак", каза проф. Росен Стоянов. 

Имаме разнопосочно говорене, и от страна на управляващите, и от страна на опозиция, добави професорът. "Как тогава всички ние да се опитваме да разказваме разбираемо на аудиторията случващото се. Ставаме все по-объркани, липсва информация, на база на която да правим нашите прогнози и изводи, а какво да говорим за онези хора, които се интересуват от бита". 

Хипотеза, която обвързва случващото се с идеята за предоставяне на оръжие на Украйна, е "част от поредицата конспиративни, абсолютно несвързани и една друга повдигащи се на степен истерични теории", заяви Любомир Стефанов. "Без доказателства всичко това е в сферата на спекулата. Това е откровено конспиративно - параноидно мислене, където една над друга изказаните тези се надскачат, защото има вакуум в липсата на качествена информация от органите и институциите, които трябва да я предоставят".

"Трябва министър-председателят, който води политическото мнозинство в парламента, да излезе и да каже какво се случва. Не е арестуван просто лидера на една партия. Арестуван е лидерът на опозицията. Това, ако не разбират хората, които управляват България, какво означава, е много, много тъжно и не говори за промяна. Той направи някакво изявление, но не може това изявление да е просто "някакво", защото става дума за много сериозна акция с взривоопасен потенциал. Точно, защото е направил "някакво" изказване, то предизвиква "някаква" вълна от "някакви" хипотези и спекулативно-конспиративни теории. Трябва да се излезе с ясно послание, което да носи ясен адресат на обвинението, ясен адресат на политическата отговорност, ясни подробности за това какво се случва. Всичко останало предизвиква нови и нови вълнички в така или иначе достатъчно размътеното ни родно политическо пространство", заключи Стефанов. 

За да изглежда ситуацията по-малко бутафорна, "очаквам да видя държавническо поведение, а не политиканстване", каза проф. Стоянов. "То трабва да се изразява в лидерство, както и в това някой да поеме отговорността за всички последствия, следващи дадено решение и той да заложи цялата си политическа кариера".

Независимо от всичко, така или иначе, този залог на политическа кариера "вече е факт", потвърди Стефанов. "Няма връщане назад. Имаме вече Casus belli, тоест "повод за война" на управляващите в лицето на "Продължаваме промяната", които дори все още не са и партия, с най-голямата опозиционна партия, която не трябва да забравяме, че управлява държавата на местно ниво. В този смисъл има огромен потенциал за възможна реакция в обратна посока и само въпрос на време е да съумеят да се прегрупират, за да реагират. Вярвам, че няма по-силен от държавата и предстои да видим кой ще вземе отговорността в своите ръце". 

На въпроса какъв е най-лошият сценарий, който може да последва от тази ситуация в България, професорът каза: "Тотален разнобой между централна и местна власт. Тук говорим не само за това дали да се плащат данъци или не, а да се блократ основни артерии, пътища... Да не забравяме, че в България само 15-20 тира могат да блокират основни артерии и да спре доставката на всичко". 

"Живеем в турболентни времена. Трябва да сме по-хладни в оценките си, по-трезви в преценката и най-вече да не губим вяра в българските институции и конкретно в българската съдебна система".  

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.