Компаниите се фокусират върху растеж на международно ниво

Мики Матюс, международен председател на Stanton Chase, в предаването Investbook, 19.04.2016

20:37 | 19 април 2016
Автор: Investor.bg
Мики Матюс, международен председател на Stanton Chase. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мики Матюс, международен председател на Stanton Chase. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Компаниите се фокусират върху растеж на международно ниво в синхрон с развитието на технологиите. Това каза Мики Матюс, международен председател на Stanton Chase, в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му компаниите трябва да изградят краткосрочна стратегия за управление на талантите за период от 2-3 години, тъй като бизнесът се променя изключително бързо.

Краткосрочните решения за наемането на нови кадри струват сумарно повече спрямо дългосрочните. Компаниите започват да отдават по-голямо внимание на лидерските и „меките“ умения на индивида и се фокусират по-малко върху досегашните му постижения – образование и квалификации.

Според Матюс няма универсална рецепта за възприемането на точна програма за управление на таланти в различните типове бизнес. По думите му една подобна международна стратегия, която е възприела и Stanton Chase, включва наемане, въвеждане и асимилация, както и идентифициране и анализиране на всички възможни инструменти.

Тази година Stanton Chase отбелязва 10 години на българския пазар. Международният председател на компанията посочи, че проблемите, които срещат българските компании са много близки до тези на всички останали по света и са свързани със "задържане на лидерството". 

По думите му компанията расте в Северна Америка, Азия, както и в развиващите се пазари, ако се изчистят валутните разлики.

Има позитивна тенденция, но въпреки, че няма толкова много офиси, както преди, защото кризата наложи и някои обединения, клиентите все още разпознават необходимостта от управление на талантите.

Темата за кадрите и бъдещите бизнес-лидери е в центъра и на конференцията "Образование и бизнес - бъдещите лидери", която Bloomberg TV Bulgaria, съвместно с Bulgaria ON AIR организират на 11 май 2016 в София.   

Вижте целия разговор във видеото:

Вижте още снимки от събитието и линкове към презентациите на лекторите.