Как се прави анализ за стартиране на бизнес

Ангел Куртев, проектен координатор в Мусала Софт, Investbook, 29.03.2018

20:28 | 29 март 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Стандартният процес по бизнес анализ включва няколко основни стъпки. Първата стъпка е да разбереш какво прави клиентът в момента, какъв му е настоящият процес, как работи. Това обясни Ангел Куртев, проектен координатор в Мусала Софт, в предаването „Investbook“ с водещ Александър Костадинов.

„Следва фазата, в която можеш да проучиш с помощта на технологиите как да може да подобриш този процес, как може да го развиеш по-добре. Трябва да познаваш сферата, индустрията, да се запознаеш с клиента, неговите дейности и процеси“.

По думите му е нужно да познаваш методите, по които можеш да разбереш повече за компанията – това са различни интервюта с различните отдели в тази компания, които участват в процеса.

„Трябва да знаеш как да начертаеш диаграми на тези процеси, как да можеш да ги опишеш, да ги дефинираш в софтуер след това“.

Куртев посочи, че когато човек прави бизнес анализ, най-хубавото нещо, което може да направи, е да визуализира това, което вече е разбрал за компанията.

„Софтуерните решения са в сферата на тази визуализация. Единият вариант е да направиш мокъп екрани (или изкуствени екрани) за това как би изглеждала системата“.

Според него това помага много в комуникацията с клиентите, защото те могат да си представят какво ще получат и могат да дадат добра обратна връзка, за да се подобри планирането.

„А преди да направиш тези екрани, е добре да нарисуваш процеса, особено ако той включва повече от една система. Има софтуери за рисуване на диаграми, с които може да нарисуваш последователност от дейности, които е необходимо да се случат, за да се реализира това нещо“.

Куртев добави, че след като са дефинирани нещата, остават инструментите, които са тип project management, с които се управлява наборът от задачи, които следва да се изпълнят в един проект.