3 или 4 повишения на лихвите няма да променят коренно икономиката на САЩ

Пазарен коментар на Сю Кийнан, Bloomberg Ню Йорк, 21.03.2018

23:44 | 21 март 2018
Обновен: 16:15 | 6 юни 2020
Джером Пауъл, председател на Федералния резерв на САЩ, отговаря на въпрос по време на пресконференцията след заседанието на Федералната комисия за отворени пазари (FOMC). 21.03.2018. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Независимо дали тази година ще видим три или четири повишения на лихвите в САЩ, това не би трябвало да промени коренно ситуацията за икономиката. Но ще има сериозно влияние върху цените на борсите и психологията на пазара. Това каза пазарният анализатор Сю Кийнан, Bloomberg Ню Йорк, в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Александър Костадинов. 

"Виждаме възстановяване на акциите при по-ниски от нормалното обеми. Петролът поскъпва за втори ден, а доларът поевтиня, след положителните за търговията новини".

Най-важното в момента е, че американските инвеститори очакват да научат първото решение при новия гуверньор на Федералния резерв Джером Пауъл, което беше обявено преди броени минути. Според очакванията, Фед увеличи лихвата си с ¼ от процента и прогнозира по-рязък темп на увеличения на лихвите през 2019 и 2020 година, като посочи подобряващите се изгледи за икономиката, подчерта Кийнан.

Това предполага, че Фед не отчита по-слабите икономически доклади за първото тримесечие и очаква повишение през тази година и през следващата поради новите данъчни облекчения, добави анализаторът. "Акциите реагираха с леко повишение. Преди решението производителите на енергия бяха с най-големи печалби в основните американски индекси. Както казах, търговските обеми са занижени с около 30% спрямо обичайното. До голяма степен това се дължи на снежната буря, която в момента бушува над Уолстрийт и района на Ню Йорк".

"Индексът Ръсел 2000, най-широкият измерител на пазара, беше изключение от това и петролът се покачи с близо 3%, което подкрепи производителите на енергия в индекса за малки компании".

Повече вижте във видеото.