Как липсата на държавна подкрепа ни оставя на опашката в иновациите

Проф. Теодора Георгиева в Investbook, 18.01.2017

20:50 | 18 януари 2017
Автор: Кирил Петков
Проф. Теодора Георгиева, председателят на експертният съвет по иновации във Фондация Приложни изследвания и комуникации (ПИК). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Теодора Георгиева, председателят на експертният съвет по иновации във Фондация Приложни изследвания и комуникации (ПИК). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Подреждаме се на предпоследно място в Европа по иновации, като за поредна година си разменяме местата с Румъния. Това е най-високото място, което България е заемала досега в европейската иновационна класация. Фактът, че България не се развива с по-бързи темпове, настигайки останалите европейски страни, а напротив – позициите ни се влошават, не буди особен оптимизъм. Това каза председателят на експертният съвет по иновации във Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ (ПИК) проф. Теодора Георгиева в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. "Именно заради това държавата трябва да играе важна роля в стимулирането на иновационната дейност на предприятията".

Съществуват все пак и някои положителни тенденции като например драстичното увеличение на финансирането на научно-изследователската и иновационна дейност от страна на бизнеса, каза проф. Георгиева. „Около 640-650 млн. лева са инвестирани през миналата година в подобна дейност“, отчита тя.

„Финансирането е основен ресурс. Също така трябва да се спомене човешкия ресурс, научно-изследователския ресурс. Отново бизнеса е по-активен, тъй като има ръст на заетите в областта, което е резултат от приложните изследвания, които правят предприятията“, каза още проф. Георгиева, допълвайки, че други важни фактори са патентната, публикационната и предприемаческата активност. По отношение на патентната активност се забелязва спад, като статистическото увеличение се дължи на чуждестранни патенти, а в предприемачеството развитие се забелязва в IT сектора, отчита още гостът в студиото.

„Ако България не инвестира в задържането и развитието на човешкия си ресурс, ще продължи да отстъпва в класациите за иновационна активност“, смята проф. Георгиева.

Подробен анализ на проблема, както и възможно ли е своеобразно публично-частно сътрудничество на научни звена като БАН с бизнеса вижте във видеото: